TRT GENEL MÜDÜRÜ ŞAHİN GAÜN’LÜ ÖĞRENCİLERE SESLENDİ RİSK ALIN, BAŞARILI OLUN

Gaziantep Üniversitesi’nin (GAÜN) 2013 – 2014 Eğitim Öğretim Yılı’nın açılış dersini veren TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, öğrencilere “Son karar verme noktasında risk alın, inisiyatif kullanın ki başarılı olasınız” dedi. GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun ise öğrencilere “Dürüst olun, insanları sevin” çağrısında bulundu.

Şahin, Atatürk Kültür Merkezi’ndeki açılış dersinde, her insanın yaşamını belirlediği sınırlar içinde sürdürdüğünü belirtirken, “Siz, ‘Okulu bitireyim basit bir memur olayım’ derseniz, hakikaten öyle oluyorsunuz. Ama çok yüksek hayalleri kurabiliyorsanız bu çok önemlidir. Onun için kendi sınırlarınızı geniş tutun” uyarısında bulundu. Bunun nedenini, öğrencinin kapasitesini kendisinin belirlemesi olarak açıklayan Genel Müdür Şahin, “Yöneticilik vasfınızı hiçbir zaman şahsi işleriniz için kullanmayın. Ama medya yönetimi bunun getirdiği zorluklarla beraber sıkıntı getiriyor. Çünkü rekabet ortamı sizi bir anda göçertiyor. Onun için medya yönetimi konusunda da özellikle eğer arkadaşlarımızın bir talebi olursa bizim eğitim organlarımıza bir anlamda yarar sağlar” dedi.

RİSK ALIN İNSİYATİF KULLANIN

Öğrencilere iş yaşamıyla ilgili çeşitli önerilerde de bulunan TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, “Son karar verme konusunda özellikle yönetici dostlarımız risk alabilirlerse ve inisiyatif kullanırlarsa başarılı olurlar. Risk almadığınız zaman yönetici olmak çok kolay. Sabah gelir, akşam gidersiniz. Risk alır bir takım radikal adımlar atarsanız siz diğerlerinden farklı olduğunuz için mesafe alabilirsiniz” dedi. Gerek TRT, gerek kamu yayıncılığı, gerek Türkiye’deki özel yayıncılık olarak iyi özelleştirme yahut serbestleştirme veya liberalleştirme 90’lı yıllarda oldu. Bu, 2000’li yıllarda olmuş olsaydı, bugün dizi film sektöründe hala Brezilya’dan Arjantin’den dizi film almak zorunda kalacaktık. Rahmetli Özal sayesinde belki o liberalizasyon TRT’yi çok zorlamıştı. Ama iyi ki olmuş, biz hala eski klasik kameralarla çalışıyor olacaktık. Özel sektör bize de dinamizm kattı, hareketlendirdi. Şuan 87 ülkede dizi filmlerimiz oynuyor. Sırp Kökenli bir Genel Müdür var yurtdışında. Bana, ‘İngilizce öğreneceğime keşke Türkçe öğrenseydim’ dedi. Bende şaşırdım. ‘Niye?’ diye sordum. ‘Her tarafta Türk dizileri var’ dedi. Batı’da dizileri orijinal sesiyle ve alt yazıyla veriyorlar. İnşallah Türkçemizi tüm dünyaya yaydığımız bir Dünya’da yaşıyor oluruz.”

YENİ NESLİN UFKU DAHA GENİŞ

Konuşmasının devamında, günümüz gençliğinin kendisini yeniliklere daha kolay adapte ettiğini vurgulayan TRT Genel Müdürü Şahin, “Bir şeyin farkındayım. Yeni gençlik bizden çok daha iyi. Gençler bize göre daha cesur, medeni cesaretleri bizden daha yüksek. Dünya’ya bizden daha uzak ufukla bakıyorlar” dedi. Şahin Gaziantep’ in sürekli gelişen bir kent olduğunu ifade ederken de şunları söyledi: “Bu güzel şehir gerçekten Anadolu’da efsane yazan bir şehir. Anadolu’da olup da kendini ispat eden, aşan, çok nadir 2–3 şehrimiz var. Ama Gaziantep’in yeri tartışılmaz.”

BÜYÜK ATAK YAPTIK

“Medyanın aktif, hızlı olması gerektiğini, bunun içinde TRT bir takım düzenlemeler yaptıklarını vurgulayan genel müdür şahin konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz göreve 1997 yılının sonunda geldik. İlk işimiz mevzuat üzerinde bir değişiklik yapmak oldu. Çünkü bu değişikliği yapmazsak başarılı olamayacağımızı biliyorduk. 2008’de çok hızlıca bir mevzuat değişikliği yaptık. Biz kamu hizmeti yayıncılığı yapıyoruz. Kamu hizmeti demek herkese ulaşılabilen ve herkesin size ulaşabildiği alan anlamına gelmektedir. Onun için bu bizim çok ciddi bir çabamızdır. Tabi bütün dünyaya da ulaşmamız gerekiyordu. Örneğin TRT Türk kanalımız Güney Amerika dışında dünyanın tamamına ulaşıyor. 35 dilde yayın yapıyoruz. Biz bundan çok ciddi yarar sağladık. Özellikle sınır boylarındaki tüm vericilerimizi yeniledik. Bizi daha fazla izlesinler diye. Bu çalışma bize 50 Milyon Lira kâr getirdi.”

Yeni öğretim yılının açılışı konuşmasını yapan Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, üniversitelerin, farklılıkların birlikte yaşandığı, etik ve aklın kurumsallaştığı yerler olduğunu vurguladı. Üniversitenin etik sınırlar içinde ürettiği bilgiyi toplumla paylaşan ve toplumun lokomotifi, itici gücü olması gerektiğinin altını çizen Rektör Coşkun, “Üniversitenin kendi tel duvarları içinde, izole edilmiş, yalıtkan, kendi aristokrasi yapısı içerisinde yaşayan ve dünya ile ilişkisi olmayan bir kurum olması söz konusu olamaz” dedi. Statükocu, kabuğunu kıramayan, alışılmış geleneksel tavırlar içinde olan üniversitelerin başarılı olma şansının bulunmadığını dile getiren GAÜN Rektörü Yavuz Coşkun konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Eğitim; kendini sürekli yenileyen sürecin adı olmalıdır. Sıradan amfi dersleri anlatmanın daha ötesinde, hayatı içine alan bir eğitim anlayışının, yaşayarak öğrenmeyi de içinde barındıran bir eğitim anlayışı kaçınılmazdır. Kendini yenilemeyen bir eğitim anlayışı çağın gerisinde kalır ve dünya ile yarışacak öğrencilerin yetişmesinde önünüze çıkan önemli bir engeldir.”

BOŞ DEĞİL, İÇİ DOLU YENİLİKÇİLİK ANLAYIŞI

Üniversitelerin inovasyonu kendilerine ilke edinmesi gerektiğini kaydeden Rektör Prof. Dr. Coşkun, “Mutlaka, ama mutlaka yenilikçi olmalısınız. Ancak, bu kuru bir yenilikçilik anlayışı değil, içi doldurulmuş, felsefi temelleri iyi konmuş bir anlayış olmalıdır. Çünkü biz öğrencilere neyi düşüneceğini bir şablon haline getirip vermek değil, nasıl düşünmesi gerektiğini, hayata dair tüm alanlarda yeterli entelektüel donanımını sağlayacak bir iklim yaratmak zorundayız” tespitini dile getirdi. Estetik, sanat, sosyal duyarlılıkları olan öğrenciler yetiştirilmesi gerektiğini, ancak sadece iyi doktor, iyi eğitimci, iyi fizikçi yetiştirmekten önce iyi insan yetiştirmenin şart olduğunu anlatan Rektör Coşkun şöyle devam etti: “Biz GAÜN olarak ilkleri gerçekleştirdik. Toplumsal Duyarlılık Dersi olarak 4 yıldan buyana zorunlu olarak okutturduğumuz dersle kılcallarına girdiğimiz şehrin, etraftaki kırsalların her alandaki sorunlarına çare olmaya çalıştık. O konularda proje üretmeye çalıştık. Bir yandan öğrencilerin duyarlılığını geliştirirken, öbür yandan da topluma yararlı bir şeyler üretmenin kutlu çabası içinde olduk. Bu Toplumsal Duyarlılık Projeleri Dersi, Türkiye’deki diğer üniversitelerde bir model olarak zorunlu ders olarak uygulama noktasına gelmiştir. Türkiye’ye örnek olan İntörnlük modelini yaşama geçirdik. Bu sayede öğrencilerimizin yüzde 75’i daha okulunu bitirmeden iş sahibi oldu.”

ÖĞRENCİLER BİZİM GÖZ BEBEĞİMİZDİR

Konuşmasının öğrencilere seslendiği bölümünde, “Biz Gaziantep Üniversitesi olarak sizleri göz bebeğimiz olarak kabul ediyoruz” diyen Rektör Prof. Dr. Yavuz Coşkun, öğrencilerin kendilerine emanet edilmiş birer değer olduğunun binciyle hareket ettiklerini vurgulayarak şöyle devam etti: “O yüzden sizlere çok ihtimamla bakıyoruz. Sizin hem kendi alanınızda yetişmeniz için her türlü imkânı, her türlü eğitim için gerekli enstrümanı temin etmeye çalıştığımız gibi, diğer taraftan sosyal açıdan, estetik açıdan, spor ve diğer açılardan iyileştirilmeniz konusunda da kampüste her türlü fiziki imkânları düzeltmeye çalıştık. Siz bizden iyi anlamda ne isterseniz yaparız. Atlıspor Kulübü’nden, tutun, yüzme havuzuna kadar. Estetik sanat faaliyetleri diyorsanız 3’e katladık. Sizden de kişisel gelişiminiz için bunlardan en az birine katılmanızı istiyoruz. Ama bir şey var. Etik değerlere mutlaka sahip çıkın. Çünkü şuanda ülkemizin en muhtaç olduğu şeylerden biridir etiklik. O nedenle bu yıl size etik dersini zorunlu ders olarak koyduk. İnsana dair, temel öğelere dair bir pencere açmak için bu dersi koyduk. Kişisel çabalarınızla Türkiye’ye yararlı birer insan olacağınıza hiçbir şüphem yok. Ama tüm bunları yaparken iki meziyete mutlaka sahip olun. Biri dürüstlük, biri insan sevgisi. Bu iki ögeyi olmadan, bu iki zemin olmadan diğer tüm faaliyetleriniz ne yazık ki yetersiz kalacaktır. İnsan sevgisi ve dürüstlük olmadan asla olmaz. Sizden bu konuda çaba göstermenizi bekliyoruz.”

TAŞDÖĞEN: GAÜN KENTİMİZ İÇİN UFUKLAR AÇIYOR

GAÜN’ün bugün 40 bin öğrenciye eğitim-öğretim veren, tüm bölgeye hizmet eden Türkiye’nin güzide bir üniversitesi olduğunu belirten Gaziantep Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen de, Gaziantep Üniversitesi’nin bilimsel yayın sıralamasında Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri arasında yer almasının gurur verici olduğunu belirterek, “Bu üniversitemizin başarılarının göstergesinden birisidir. Üniversitemiz, ilimizin ve bölgemizin kalkınma, gelişmesinde yeni ufuklar açmaktadır. Bölgenin sanayi ve ticaretin merkezi olmasında da Gaziantep Üniversitesi önemli katkılar sağlamıştır. Teknolojik yenilikleri üretimde etkin kılma ve verimliliği artırma çalışmalarını TEKNOPARK yoluyla en üst düzeyde yerine getirirken, bu bağlamda ilimizin sanayisine bilimsel ve akademik destekler sağlamaktadır” dedi.

GÜZELBEY: GAÜN’ÜN KENTE KATKISI BÜYÜK

Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ise, Gaziantep Üniversitesi’nin 40 yılda büyük aşama kaydettiğini belirterek, özellikle öğrenci sayısındaki artışın şehir adına büyük bir kazanç olduğuna işaret etti. Güzelbey, öğrencilere, “Gaziantep Üniversitesi’ni puanınız tuttuğu için değil, istediğiniz için tercih ettiyseniz sizi kutlarım. Gerçekten iyi bir iş yapmışsınız” telkininde bulunan Başkan Güzelbey, konuşmasının devamında şöyle dedi: “Çünkü bu şehirde size hitap edecek artık her şey var. Sosyal, kültürel, eğitim amaçlı ne isterseniz burada bulabilirsiniz. Şehir, üniversite ile kaynaşmış durumda. Burada, değerli hocamın emeğine teşekkür ederim. Önceki şehirle kopuk bir üniversiteden, bugünkü günlere gelerek, şehirle bütünleşen bir üniversite olduğunu görmekteyiz. 40. Yılda Gaziantep’e çok iyi hizmetler veren, Gaziantep ekonomisini, sosyal hayatını canlandıran kültürel hayatına katkı sağlayan Gaziantep Üniversitesi’ni, değerli rektörünü, değerli hocalarını ve öğrencilerini kutluyor, yeni öğretim yılının hayırlı olmasını diliyorum.”