Gaziantep Üniversitesinde “1. Ortadoğu Tıp Günleri ve İşbirliği Kongresi” Başladı

Gaziantep Üniversitesi tarafından düzenlenen 1.Ortadoğu Tıp Günleri ve İşbirliği Kongresine Türkiye ve Ortadoğu ülkelerinin Sağlık Bakanları, rektörler, üniversite hastaneleri, eğitim araştırma hastaneleri ve özel sağlık kuruluşları yöneticileri, üst düzey kamu ve özel sektör yetkilileri, sağlık sektörü yatırımcıları ve Güneydoğu, Ortadoğu ve diğer komşu ülkelerden çok sayıda sağlık yöneticisi ve doktor katıldı.

Kongre; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Gaziantep Valisi Erdal Ata, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Bosna Hersek Tuzla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Enver Haliloviç, Irak Tıbbi İhtisas Meclis Başkanı Prof. Dr. Ajad Ali Rashid Eyyed, Ürdün Sağlık Eski Bakanı Prof. Dr. Mahmoud Al-Sheyyab ve Kosava Sağlık Bakanı Ferid Agani’nin açılış konuşmalarıyla başladı.

Kongrenin açılışında konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, sağlık alanında yapılan 52 uluslararası anlaşmanın 32’sinin Ortadoğu ülkeleri ile gerçekleştiğini belirterek; sağlıkta dönüşümün büyük bir başarı hikâyesi olduğunu söyledi.

Bakan Şahin, sağlık alanında yapılan alan kapasitesinin 10,5 milyon metrekare olduğunu belirterek, yapılan yatırımların son 10 yılda gerçekleştiğini ve bu alana 7 kat bütçe ayrıldığını ifade etti.

Türkiye’nin 52 uluslararası anlaşma yaptığını, bunların da 32’sinin Ortadoğu ülkeleriyle olduğunu söyleyen Şahin, Somali, Sudan gibi birçok  ülkeye yardım ellerini uzattıklarını ifade ederek, Türkiye’de genel sağlık politikasında çok önemli aşamalar kaydettiklerini belirti. Şahin, bütün hastaneleri birleştirdiklerini ve 0-18 yaş bütün çocukların sağlık hizmetlerinden faydalanmasını sağlayacak adımlar attıklarını, anne ve çocuk ölüm oranlarının düştüğünü ve gerçekleştirilen bu yatırımlar sonucunda Avrupa standartlarının yakalandığını söyledi.

Gaziantep’in bölgenin lider illerinden bir tanesi olduğunu ifade eden Gaziantep Valisi Erdal Ata, Gaziantep’in komşu ülkelerle ve illerle çok önemli bir işbirliği içerisinde olduğunu, kongre sayesinde tıpta da önemli işbirlikleri sağlanacağına inandığını söyleyerek, Gaziantep’teki sağlık yatırımları hakkında bilgi verdi.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun, Ortadoğu ülkelerinin yanı sıra Balkan ülkeleriyle de sağlık alanında çok değerli işbirlikleri yapıldığını kaydetti. Sağlık Bakanının kongre mesajını ileten Prof. Dr. Tosun, kongrenin içinde bulunduğumuz şu hassas günlerde yapılmasının ayrıca bir önem oluşturduğunu ifade etti.

Kongrenin açılışında konuşan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Gaziantep Üniversitesinin yalnızca şehrin değil, bölgenin değil Ortadoğu coğrafyasının hatta dünyada adından sıkça bahsedilecek merkezin çekirdeğini oluşturma noktasında değerlendirilmekte olduklarını söyledi.

Prof. Dr. Coşkun, “Geçmişte aynı kültürü teneffüs etmiş, aynı coğrafyayı paylaşmış, tarihin derinliklerinden Mezopotamya’dan başlayan ve arkasından İslam medeniyetine ve bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış, yüzyıllar içerisinde kimi zaman dünyaya ışık tutmuş bu Ortadoğu coğrafyasından yeniden bir ışık çıkarmak, yeniden bir birlikteliği sergileyerek bir dünya medeniyetine örnek olabilecek bir çabanın parçası olmaya gayret ediyoruz. Tüm Ortadoğu coğrafyasından balkanlara kadar sağlık alanındaki işbirlikteliğine ev sahipliği yapmaya karar verdik” diyerek, bir sinerji yaratarak, çok daha büyük devasa bir duruş sergilemenin gayreti içerisinde olduklarını söyledi.

Aynı medeniyetin, aynı tarihin, aynı kültürün birer parçasıyız diyen Prof. Dr. Coşkun, “Bu coğrafyada sağlık hizmetleri alanında olsun, sağlık hizmetine destek verecek her türlü yatırım alanında olsun, sağlık eğitimi alanında olsun bütün bu alanlarda işbirliği yapmak temel muradımızdır” diye konuştu.

Kosova Sağlık Bakanı Prof. Dr. Ferit Agani, sağlık alanındaki işbirliğinin önemine değinerek, mevcut köprülerin birleştirilmesi adına önemli bir faaliyet olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Agani, “Bilim, sağlık ve ekonomi alanlarında hepimizin önünde parlak bir gelecek var. Bu hedeflerimize ulaşabilmek için sorumluluklarımızın bilincinde olmalıyız. Bizler, ortak değerler ve tarihi paylaşıyoruz. Bu devlet politikalarının yapılandırılmasında da önemli rol oynuyor. Biz Kosova olarak Ortadoğu coğrafyasının bir parçası değiliz ama bu artık teknoloji çağında ilgili bir kavram değil. Nehrin diğer tarafındaki bir kanal olarak, köprü olmak için bu sürece hazır olduğumuzu söylemek istiyorum” diye konuştu.

Irak Tıbbi İhtisas Meclis Başkanı Prof. Dr. Ajad Ali Rashid Eyyed, kongre sayesinde doğru adımların atılacağını, uygun yollar bulunacağını ve Irak için öngördükleri ve diğer Ortadoğu ülkeleri için öngörülen olumlu gelişmelerin sağlanabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Eyyed, “Sizin gibi dost ülkelerden özellikle güzel ve büyük kuzey komşumuz Türkiye’den alacağımız yardım ve yapacağımız işbirliği bu konuda çok yardımcı olacaktır. Çünkü çok uzun yıllardır sürdürdüğümüz güçlü ve güzel ilişkilerimiz var. Tecrübeleri paylaşmak, görüşmelerimizi meslektaşlarımız ve dostlarımızla bir araya getirmek geleceğe yönelik yapacağımız çalışmalarda önümüzü açacaktır” diye konuştu.

Ürdün eski Sağlık Bakanı Prof. Dr. Mahmoud Al-Sheyyad ise Türkiye’nin pek çok şey başardığını ve bununla gurur duyması gerektiğini belirtti. Türkiye’nin büyük ve inanılmaz bir ilerleme kaydetti.

Prof. Dr. Mahmoud Al-Sheyyad, ”Sağlık, çok büyük ilerleme kaydettiğiniz alanlardan bir tanesi. Sağlık alınında özel sektör büyük bir rol oynuyor. Türkiye’deki nüfus başına düşen hastane yatağı oranı da çok iyi. Ortalama yaşam süresi artış gösteriyor. Bütün bu doktor sayısına aynı zamanda sağlığa harcanan paraya ve bu alandaki araştırma geliştirme çalışmalarına harcanan bütçeye baktığınızda ne kadar önemli gelişmeler sağlandığını görüyorsunuz. Araştırma ve geliştirme çalışmaları çok önemli” diye konuştu.

Bosna Hersek Tuzla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Enver Haliloviç de Tuzla Üniversitesi hakkında bilgi verdi.
Bosna Hersek ve Türkiye’nin Osmanlıdan gelen bir mirası paylaştıklarını ifade eden Prof. Dr. Enver Haliloviç, “Tuzla Üniversitesi olarak eğitim ve araştırma alanlarında liderliğe oynamaktayız. Bizim en önemli görevimiz eğitim faaliyetlerini sunmaktır. Yüksek standartlardaki modern haliyle yenilikleri takip eden, Bosna Hersek’in önde gelen tıp fakültelerinden biriyiz. 1370 yataklı bir hastane ve yılda 47 bin kişilik hasta kapasitesiyle hizmet veriyoruz” şeklinde konuştu.

Kongrenin açılış konuşmaları sonrasında Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun tarafından 1.Ortadoğu Tıp Günleri ve İşbirliği Kongresinin açılış konuşmasını yapanlara hediye takdim edildi.