Üniversitemizde düzenlenen Bahar Şenlikleri kapsamında, “Uluslararası İstanbul Bienali Kültür Hareketi” fotoğraf sanatçıları Melisa Önel, Selim Süme, Serkan Taycan ve Bienali İstanbul Temsilcisi Çelenk Bafra, Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panele konuşmacı olarak katıldılar.
Panelde, belgesel fotoğrafın gelişimi üzerine konuşan Serkan Tarcan, fotoğraf sanatının tarihsel gelişimi içerisinde yer alan önemli fotoğraflardan örneklere vererek, bu gelişiminin dünyayı yakından etkilediğini söyleyerek, “İnsanların görsel kaydetme yetisi resim ile ifade edilirken fotoğraf sanatına marjinal bir gelişimle yaklaşmıştır” dedi.
Fotoğrafın belgelenebilme özelliğinin, elle tutulabilir olmasından kaynaklandığını belirten Melisa Önel, “Fotoğrafın belgeleme gücünden çıkarak, hayatımızı bir materyal haline dönüştürüyoruz. Aile albümü oluşturduğumuzda da bir tarihi belgeliyoruz. İnsanlar fotoğraf çekimi yaptıklarında her şekilde kendi tarihlerini oluşturuyorlar. Sanatın içerisinde gündelik hayatlarını temsil ediyorlar. Görünmez olan her şeyi görülebilir kılma arzusu materyalize etme çalışması bir arşiv yapma isteğinden doğuyor. Çünkü hafızamız dışarıda gelen bir belgeye ihtiyaç duymaktadır” şeklinde konuştu.
Fotoğrafların insanlara geçmişi hatırlattığını belirten fotoğrafçı Selim Süme, “Fotoğrafçı bir resmi fotoğrafladığı anda o kare fotoğrafçının sanatı oluyor. Fotoğrafçı olaya bakış açısını yansıyor. Dijital fotoğrafın gelişmesi ile de belgesel fotoğrafçılığı tartışılır noktaya gelmiştir. İnsanlar dokunabilecekleri materyaller istiyorlar” diye konuştu.
Performansları belgelemek ve arşivlemekte fotoğrafların etkinliğinin tartışılamaz olduğunu belirten İstanbul Bienali Temsilcisi Çelenk Bafra, “Fotoğraflar üzerinden değerlendirilmiş performansları okuyoruz. Fotoğraf performans sanatçılarının da önüne geçerek kendisi bir sanat olmaktadır” diye konuştu.