“Türkiye’deki Üniversiteler, “Robot Kinematiğinde Analitik ve Sayısal Uygulamalar” Eğitimi için TargeT Akademide buluştular”

TargeT Teknoloji Transfer Ofisi ve Makine Teorisi Derneği(MAKTED) işbirliğiyle “Robot Kinematiğinde Analitik ve Sayısal Uygulamalar” konulu ve 4 gün sürecek eğitim, Gaziantep Üniversitesi TargeT Teknoloji Transfer Ofisi bünyesindeki TargeT Akademi eğitim salonunda başladı.

Eğitim, ODTÜ Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Kemal Özgeren, GAÜN Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Bayseç, GAÜN Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lale Canan Dülger, GAÜN Makine Mühendisliği Araştırma Görevlisi Ali Kılıç, Bağdat Üniversitesi Mekatronik Mühendisi ve aynı zamanda GAÜN Makine Mühendisliği doktora öğrencisi Ahmet Al J.R Musawi tarafından verileceğini kaydeden ve eğitimin içeriği hakkında bilgiler veren GAÜN Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lale Canan Dülger “ODTÜ güdümünde ve yurtdışında IFToMM destekli (İnternational Federation for the Promotion of Mechanism and Machine Science) Makine Teorisi Derneği(MAKTED), 2011 yılında makine teorisi ve dinamiği anabilim dalında çalışan akademisyen genç arkadaşları bir çatı altında toplamak, robot ve makine dinamiğinde çalışanlara rehberlik yapmak amacıyla kurulmuştu. Derneğimizin başkanı ve IFToMM üyesi olan ODTÜ Makine Mühendisliğinden öğretim üyesi olarak emekli Prof. Dr. Eres Söylemez, dünyadaki makine teorisi ve robotik çalışmaların Türkiye’de yaygınlaşması için derneğin kurulmasına öncülük etmiştir. Şu an 85 üyesi olan derneğimizin bu konudaki eğitimi Ankara ODTÜ ve Erciyes Üniversitesinden sonra Gaziantep Üniversitesi TargeT Teknoloji Transfer Ofisinin desteğiyle Gaziantep’te de gerçekleşmiş oldu.” dedi. Dernek çalışmaları arasında ulusal makine teorisi sempozyumlarının da sürekli yapıldığını ifade eden Prof. Dr. Dülger “Gaziantep Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, İzmir İleri Teknoloji Enstitüsü Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Sütçü İmam Üniversitesi, Gümüşhane Üniversitesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi ve Türk Hava Kurumu Makine ve Mekatronik Mühendisliği Bölümlerinden yüksek lisans öğrencileri, doktora öğrencileri ve yardımcı doçentlerin katılımıyla gerçekleşen eğitimde amaç robot kinematiğinde çalışan arkadaşlara profesyonel anlamda bir pencere açmış olmak ve sanayide otomasyon, boya, montaj ve biyomedikal sektörlerinde kullanılan robot kinematiği için Türkiye’de yetişmiş eleman sayısını artırmak ”dedi.

Eğitimin 2 gün teori, 2 gün ise atölye çalışması şeklinde 3 Eylül 2015 tarihine kadar devam edeceğini ve dinamikte iki aşama olduğunu kaydeden Prof. Dr. Dülger “ Bir robotu tasarlarken önce geometrisini tasarlamak lazım. Kinematik olayın geometrisiyle uğraşır. İkinci aşama kinetiktir. Kinematiği bilmeden kinetiğe geçmek mümkün değil. Bu nedenle ilk etapta eğitimi kinematik olarak verdik. Eğitim istediğimiz performansta oluşursa ikinci aşama kinetik kısmıyla ilgili çalıştay yapmayı da düşünüyoruz” şeklinde konuşmasını tamamladı.