“Günümüz Türkiye’sinin en büyük sorunlarından biri akıl örtüklüğüdür”

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Atatürkçü Düşünce Topluluğu tarafından, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi konferans salonunda GAÜN Öğretim Görevlisi Mehmet Sabri Genç tarafından “Akıl Örtüklüğü” adlı konferans verdi.

Öğr. Gör. Mehmet Sabri Genç, günümüz Türkiye’sinin en büyük sorunlarından birinin akıl örtüklüğü olduğunu söyledi.

“Modern toplumlarda sosyoloji, genel anlamda da felsefe toplumlar acziyet içinde oldukları zaman kendilerini belli eder, etmek zorundadır” diyen Öğr. Gör. Genç, “Felsefe de bir şeyin özünü kavramaya çalışır ki sorunun kökenine işaret eder. Malûmat ile ilgilenmez. Günümüz sorunlarının özünü anlamak ve sorunları kökten çözmek istiyorsak, gündelik malûmattan uzak farklı perspektiflere ihtiyaç duyarız. Küresel dünyaya toplum olarak hesapsız ve hazırlıksız uyum sağlamaya çalışırken, kişilerin davranışlarına yön veren kurallar ve değer sistemleri dolaylı olarak zayıfladı. Toplumu oluşturan temel dinamiklerin yerle bir edilmesi ve dolayısıyla kişilerin şaşkınlığa, zihinsel sarhoşluğa sürüklenmesiyle, insanlar salt tüketen bir varlığa dönüştü” diye konuştu.

“Günümüz insanı geçmişiyle rabıtasını yitirmiş, gününü gün ederek her şeyini tüketen bir sefili oynamaktadır” diyen Genç, “Metafizik ya da mantık çığırından çıkartılmışsa ve artık akılları örtmek için kullanılıyorsa toplum için bundan daha büyük bir felaket olamaz. Bu akletmeyi durdurur ve insanı köleleştirir. Köle olan kul olamaz. Bir toplumun başına gelebilecek en büyük felaket aklının üzerinin tamamen örtülmesidir. Esas sarhoşluk budur. Esaslı ve geçmeyen bir sarhoşluğa sebep olan şeylerden uzak durmak ve buna direnmek her insanın aslî görevidir. ‘Akıl Örtüklüğü’ adlandırması benim uydurduğum bir şey değil” diyerek, Metafiziğimize ait bir adlandırma olduğunu söyledi.

Öğr. Gör. Genç, “Kur’an-ı Kerim’de Maide Sûresi’nde geçer. Aklı örten ne varsa uzak durulmalıdır. Aklı sadece alkol örtmüyor, alkol dışında televizyon başta olmak üzere, telkin yoluyla tekrar edilen ne varsa insanları sarhoş ediyor. Akıl bir kenara bırakıldığı zaman duygular rol oynamaya başlar. Duyguların başı çektiği bir toplumda ne layıkıyla dini anlayabiliriz, ne de hayat sürebiliriz. Din saadet kapısının anahtarı olacakken, felaket kapısının anahtarı olur. Din gibi samimi ve içli bir olgunun alenileştirilmemesi lazımdır. Hele de siyasete alet edilmesi bir toplum için felaket olur, işte o zaman insanları şerefli bir varlığa dönüştürecekken, uyuşmuş bir varlığa dönüştürür. Toplumsal değerler ve ahlak akıl örtüklüğü yoluyla yok olursa hak hukuk dengesi de sarsılır” diye konuştu.

Açılışta konuşan GAÜN Atatürkçü Düşünce Topluluğu Öğrenci Başkanı İlker Zehni “Mustafa Kemal’in fikirlerinin ışığında ilerleyen, aydınlık bir Türkiye için okuyacağız, araştıracağız, yeni fikirler üreterek Atatürkçü Düşünceye katkıda bulunacağız” dedi.

Atatürkçü Düşünce Topluluğu Akademik Danışmanı ve Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yunus Emre Tansü “Atatürkçü Düşünce Topluluğu olarak yılda yaklaşık 60 tane etkinlikle Mustafa Kemal’in çağdaş ve demokratik fikirlerini üniversitemizde ve ülkemizde anlatmaya çalışmaktayız. Atatürkçü Düşünce Topluluğunun kapısı, fikirlerini hoşgörü çerçevesinde söylemek isteyen herkese açıktır” dedi.

Söyleşinin sonunda, Öğr. Gör. Mehmet Sabri Genç’e, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Y. Doç. Dr. Yunus Emre Tansü tarafından hediye takdim edildi.