Üniversitemizde “TÜBİTAK – Akademik Ar – Ge Destek Programları Bilgilendirme ve Eğitim Toplantısı” Gerçekleştirildi

Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanlık Konferans Salonunda “TÜBİTAK – Akademik Ar – Ge Destek Programları Bilgilendirme ve Eğitim Toplantısı” gerçekleştirildi.

 Toplantıya; Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Fahrettin Göğüş ve Prof. Dr. Mehmet Koruk, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Cahit Bağcı ve çok sayıda akademik personel katıldı.

 Toplantının açılış konuşmasını yapan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, toplantının bilimsel araştırmalar konusunda biraz daha duyarlı olmamızı ve yeni ufuklara gitmemizi sağlayacağını belirtti.

Üniversitelerin sadece eğitim yuvası olmadığını söyleyen Prof. Dr. Coşkun, “Üniversiteler bilgiyi üreterek, ürettiği bu bilgiyi toplumla her alanda paylaşmalıdır. Bu anlamda hükümetimizin, TÜBİTAK ve diğer kuruluşlar aracılığıyla ciddi bir çabası var. Siyasi iradenin bu ciddi çabasına bizim de üniversite olarak mutlaka katkıda bulunmamız gerekir. Sahip olduğumuz bilgiye araştırmalarla, hayata hakim kılınması noktasında irade sergilenmelidir. Son derece değerli beyinlerin olduğu üniversitelerde araştırma anlayışının biraz daha ileriye taşınması noktasında bir üst yönetici olarak önünüzü açmaya çalışıyorum. TÜBİTAK bu anlamda altın bir standart. Bu konularda çok çeşitli enstrümanları var” ifadesinde bulundu.

Prof. Dr. Coşkun, “Ders yükünün biraz daha hafifletilerek araştırma ve geliştirmeye dönük anlayışın hakim kılınması noktasında üst yöneticilerimize önerilerimiz oluyor. Bu anlamda sizlerin bu toplantıya vereceği katkı gerçekten önemli.  Toplantının gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

 TÜBİTAK’ın ülkemiz için önemli bir marka olduğuna dikkat çeken TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkan Vekili Doç. Dr. M. Necati Demir, TÜBİTAK’a hükümetin son 10 yıl içerisinde çok büyük destekler verdiğini belirterek, AR – GE’ye ayrılan bütçede ciddi artışların meydana geldiğini söyledi.

 Doç. Dr. Demir, “Bu senenin kasım ayı verilerine göre gayri safi yurtiçi hasıla içinde AR – GE’ye ayrılan oran yüzde 0.86’ya yükseldi. 0.4’lerden buralara geldiğimizi düşünecek olursak bu gerçekten çok iyi bir rakam ama yeterli değil. Avrupa ülkelerinin şuan ki ortalaması 1.8. Avrupa’da sadece AR – GE için bütçesinin gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 3’ünü bu harcamalara ayıran ülkeler mevcut. Fakat yine de ayrılan bu bütçenin artışı özellikle AR – GE’ye dayalı destekleri sunan kamu kuruluşlarına ve özellikle bunların içersinden TÜBİTAK’ta çok ciddi bir bütçe artışına neden oldu” diye konuştu.  

Açılış konuşmalarının sonrasında Gaziantep Üniversitesi Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun tarafından, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkan Vekili Doç. Dr. M. Necati Demir’e ve TÜBİTAK BİDEB Uzmanı Burçin Alparslan’a hediye takdim edildi.