Üniversitemizde “Gaziantep Savunması” Konulu Konferans Düzenlendi

Gaziantep Üniversitesi Fen – Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yaşar Büyükoğlu tarafından, Ömer Asım Aksoy Konferans Salonunda “Gaziantep Savunması” konulu konferans düzenlendi.

Konferansa; Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Esat Semerci, çok sayıda akademik, idari personel ve öğrenci katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, birçok açıdan örnek olabilecek destansı geçmişimiz bizim için övünç olduğunu vurgulayarak, geçmişimizle gurur duyduğumuzu ifade etti.

Prof. Dr. Coşkun, “Toplantının bugün yapılması ayrı bir anlam ifade ediyor. Gaziantep savunması her zaman söylediğim gibi dünya tarihine örnek olabilecek bir şehir savunması. O dönemde Fransa’ya karşı vermiş olduğumuz savunmadan sonra Cumhuriyetin kuruluşu ve Gaziantep’teki büyük gelişmelerle bugün bir dünya kenti haline gelmiştir. Fransa’da özgürlük abidesi sayılabilecek, özgürlüğün, aydınlığın ülkesi Fransa’da bir özgürlük söylemine karşı Ermeni soykırımının olmadığını söylemenin suç olduğunu iddia eden bir yasa tasarısının görüşüldüğü Fransa’da, tam da günün anlamına karşılık gelebilecek Antep savunmasındaki Fransızların yaptığı ve bu ülkede, bu coğrafyada, birçok yörede kurtuluş destanlarının yazıldığı bu bölgede büyük anlam ifade etmektedir” diyerek, kimseye düşmanlık, kimseye eziyet, kimseye zulüm öngören bir milletin çocukları olmadığımızı söyledi.

İnsanlık tarihi boyunca başka milletleri ekonomik, siyasi ve kültürel etkileri altına alarak sömürmek ve kendi milletlerinin menfaati için kullanmak isteyenlerin olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Büyükoğlu, böyle bir durum karşısında ancak milli kültürünü koruyan ve geliştiren, ekonomisini güçlendiren, milli birlik ve beraberliğini canlı tutan milletlerin hayatlarını sürdürdüklerini ifade etti.

“Kahramanlığın, cesaretin, sabrın ve azmin abideleşerek tarihe yazdırılmasında Gazianteplilerin ayrı bir yeri vardır” şeklinde konuşan Yrd. Doç. Dr. Büyükoğlu, “Topraklarımızı işgal eden, milletimizi yok etmek ve yaşama hakkımızı elimizden almak isteyenlere emperyalistlere karşı verilen mücadelede Antep müdafaası, Türkün milli birlik ve dayanışma ruhunun kutsal bir tezahürüdür” diye konuştu.

Antep savunmasının başarıyla sonuçlanmasının önemine değinen Yrd. Doç. Dr. Büyükoğlu, bu başarı sonucunda güney sınırlarımızın çizilmesinin Türkiye Büyük Millet Meclisi hükümeti açısından önemli bir siyasi zafer olduğuna dikkat çekti.

Yrd. Doç. Dr. Büyükoğlu, “Milli mücadele sırasında Antep ve çevresindeki köy ve işgalci güçlere karşı göstermiş oldukları haklı mücadele, Türk Milletinin hürriyet e istiklaline ne kadar düşkün olduğunu göstermiş, kendi topraklarında, öz vatanlarında esir yaşamaktansa, istiklalleri uğruna seve seve can vermeleri, önceleri Heyet – i Temsiliye sonra da TBMM’nin dikkatini çekerek takdirlerine neden olmuştur. Bu nedenle Türkiye Büyük Millet Meclisi, Antep’in adını Gaziantep’e vermiştir” ifadesinde bulundu.

20’nci yüzyılın en büyük insanlık suçunu Fransızların işlediğini belirten Yrd. Doç. Dr. Büyükoğlu, Fransa’nın 11 aya yakın kuşatma sırasında silahtan ve askerden yoksun sivil bir şehir halkını açlığa mahkum ettiğini, dış dünya ile ilişkisini kestiğini adeta karantinaya aldığını kaydetti. Tüm bunların sivil bir şehir halkına karşı yapıldığını söyleyen Büyükoğlu, Fransa’nın bu işlemiyle tarihin en büyük soykırımını ve insanlık suçunu işlediğini ifade etti.

Yrd. Doç. Dr. Büyükoğlu, “Gaziantepli ileri görüşlülüğü, milli hassasiyeti, çalışkanlığı ve yaşattığı kültürüyle kurtuluşunun 90’ıncı yılında olduğu gibi 21’inci yüzyılda ve gelecek bin asırda Türkiye’de ve dünyadaki yerini en iyi şekilde alacak, küreselleşen dünyada her konumdaki seviyeli yüksek standardı gerçekleşecektir” şeklinde konuştu.

Konferansın sonunda Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun tarafından Fen – Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yaşar Büyükoğlu’na çiçek takdim edildi.