OYUNCAK ROBİNHOOD’LARI

Gaziantep Üniversitesi Öğrencileri Yoksul Çocukların Yüzünü Güldürmek  için çalışıyor

ÜNİVERSİTELİ GENÇLER NOEL BABAYI KISKANDIRIYOR 

ÜNİVERSİTELİ GENÇLER KARARLI: OYUNCAKSIZ ÇOCUK KALMAYACAK!

GERİ DÖNÜŞÜMDE YENİ BİR BOYUT

OYUNCAK GERİ DÖNÜŞÜMÜ PROJESİ

Toplumsal Duyarlılık Projeleri kapsamında geliştirilen “Oyuncak Kardeşliği” projesinde yer alan Gaziantep Üniversitesi öğrencileri, oyuncaksız çocukların yüzlerini güldürmek için proje kapsamında çeşitli çalışmalar sürdürüyor.

Konuyla ilgili olarak uzmanlar, çocukların kişisel gelişimlerinin tamamlanabilmesi için verilmesi gereken okul öncesi eğitim uygulamalarında oyunun ve oyuncağın yerinin çok büyük olduğunu belirtiyor.

Okul öncesi dönem çocukların gelişimi için son derece önemli bir süreç olup; çocuklarımızın temel alışkanlıkların kazanıldığı, önemli değişikliklerin yaşandığı bu kritik yıllarda sosyal, duygusal, fiziksel ve psikomotor alanda en iyi şekilde gelişimlerini tamamlamaları gerekmektedir. Ancak ülkemizin geri kalmış bölgelerinde yaşayan yoksul ailelerin çocukları maalesef ne okul öncesi eğitim imkânları,  ne de bir oyuncakla tanışmadan büyüyor.

Gaziantep Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık projeleri Genel Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Mutaf, Toplumsal Duyarlılık Projeleri Merkezi olarak geliştirilen “Oyuncak Kardeşliği” projesinin, geri dönüşüm uygulamaları için yeni bir boyut olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Mutaf, “Bu projede bir yandan yoksul ailelerimizin çocuklarına oyuncak temin ederken bir yandan da bağış yapan çocuklarımıza da paylaşma kültürü aşılamayı amaçladık. Projenin uygulanması sırasında çok önemli bir husus olarak kullanılmış oyuncaklar yoluyla yayılabilecek bulaşıcı hastalıklardan kaçınmak için bağışlanan her oyuncak proje gönüllülerimiz tarafında bakım ve tamirleri yapıldıktan ve tıbbi metotlarla mikroplardan arındırılıp steril edildikten sonra dağıtılmıştır” şeklinde konuştu.

“Proje kapsamında oyuncak toplama etkinliklerimiz önümüzdeki yıl itibarı ile de devam edecektir” diyen Prof. Dr. Mutaf, “Toplanan oyuncakları sadece ilimiz değil ülkemizin geri kalmış bölgelerine hatta fakir ülkelere de göndererek oradaki çocuklarında mutluluklarına bir nebze de olsa katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Çocukları büyüyüp oyun çağını geçmiş ama evlerinde bulunan onlarca oyuncağı ne yapacağını bilemeyen çok sayıda aile olduğunu biliyoruz. İşte o anne ve babalara sesleniyor ve diyorum ki, evlerinizde bir kutuda yada kolide bekleyen o kullanılmayan oyuncaklar için lütfen bizi, Gaziantep Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri Merkezi’ni arayın (Tel: 0342-3601741,  email: tdp@gantep.edu.tr). Gönüllülerimiz gelip bağışlayacağınız oyuncakları evlerinizden alacaklardır. Böylelikle hem evlerimizdeki kalabalıktan kurtulabilir hem de daha fazla muhtaç çocuğun yüzünü güldürmüş oluruz hep beraber” diye konuştu.

Prof. Dr. Mehmet Mutaf, “Bir an için çocukluk çağınıza geri gidip o dönemde oyuncaklarınızın sizin için ne kadar değerli olduklarını düşünün bir kez ya da akranları onlarca oyuncak sahibi iken kendisi bir oyuncağa sahip olma hayalleri kuran, oyuncaksız bir çocuk getirin gözünüzün önüne; işte o zaman anlayacaksınız oyuncak ne kadar önemlidir bir çocuk için” ifadesinde bulundu.

Proje katılan üniversite öğrencilerinin  koordinasyonundan sorumlu Proje Danışmanı  Ögr. Gör. Ayça L. GÜLEÇ, projedeki amaçlarının oyuncak kampanyası ile oyuncakları olmayan,  ailelerinin maddi imkanı olmadığı için güzel bir oyuncakla hiç tanışmayan ama hayalini kuran, kısacası çocukluklarını yaşayamayan o yoksul aile çocuklarını oyuncaklarla buluşturmak, onları biraz da olsa mutlu etmek olduğunu söyledi.

Güleç, “Bu projeyi gerçekleştirirken projeyi duyurmak için bir proje afişi hazırlatıp çeşitli okullara ve meslek kuruluşlarının girişlerine dağıtıp ilan ettik. Toplanan oyuncakları tasnifleyip, temizleyip ve paketledikten sonra, yaptığımız araştırmalar sonucunda Gaziantep ilindeki Aliye Ömer Battal İlköğretim Okulu, Inkilap İlköğretim okulu, Atatürk İlköğretim okulu, Munir Onat Çocuk ve Gençlik Merkezi’ne götürdük ve Şanlıurfa ilindeki Bozova Bozhöyük İlköğretim okuluna gönderdik” şeklinde konuştu.

Oyuncak Toplama ve Dağıtma kampanyasıyla çok sayıda oyuncağı olan çocukların oyuncaklarını arkadaşlarına hediye etmelerini sağladıkları belirten Güleç, oyuncakları bağışlayan ve bağışlanan oyuncakları ulaştırdığımız çocuklar arasında bir sevgi ve paylaşım köprüsü oluşturduklarını, toplanan ve dağıtılan oyuncakların, hiç oyuncağı olmamış çocuklara gitmesi için özen gösterdiklerini vurguladı.

Projede görev alan Gaziantep Üniversitesi Meslek Yüksekokulu öğrencileri de bu projede yer almaktan sonsuz manevi tatmin yaşadıklarını söyleyerek, çocukların yüzünü güldürmek kadar güzel bir duygunun olamayacağını belirttiler. Tıpkı ünlü roman kahramanı Robin Hood gibi zenginden alıp fakire verdiklerini söyleyen öğrenciler “ama biz Robin Hood gibi zorla değil, iyilik yapma duygusu ile gönülleriyle, kendiliklerinden veren insanlardan alıp muhtaç çocuklara dağıtıyoruz; bu nedenle de çok mutluyuz” diye konuştular.