Üniversitemizde “Toplumsal Duyarlılık Projeleri İş Birliği Sözleşmesi İmza Töreni” ve “Gönüllü Hasta Rehberleri Proje Tanıtım Kokteyli” Gerçekleştirildi

173-hasta-gonullu-5.JPGGaziantep Üniversitesi, Şehitkâmil Kaymakamlığı ve Şehitkâmil Belediyesi işbirliğiyle, Üniversitemiz Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Oditoryum’unda, “Toplumsal Duyarlılık Projeleri İş Birliği  Sözleşmesi İmza Töreni” ve  “Gönüllü Hasta Rehberleri Proje Tanıtım Kokteyli” gerçekleştirildi.

8.JPGTörene; Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Şehitkâmil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Şehitkâmil Kaymakamı Mehmet Aydın, SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Mehmet Koruk, Toplumsal Duyarlılık Projeleri Genel Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Mutaf ve çok sayıda davetli katıldı.

173-hasta-gonullu-2.JPGGaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Şehitkâmil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Şehitkâmil Kaymakamı Mehmet Aydın, SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu Gönüllü Hasta Rehberi yeleklerini giydiler.

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun tarafından Gönüllü Hasta Rehberlerine ve diğer konuklara “Gönüllü Hasta Rehberi Andı” okutuldu.

173-hasta-gonullu-1.JPG“Üniversitenin temel fonksiyonlarından biri eğitimse eğer bu eğitim lise eğitiminden çok farklı olmak zorundadır” diye konuşan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, “Tıp Fakültesi dekanlığı yaptığım zamanlarda bir idealimiz vardı. Eğitim sisteminde bazı yenilikler yapalım diye düşünmüştük. Birkaç önemli değişiklikten sonra, birinci sınıfa felsefe, sosyoloji, halk kültürü, uygarlık tarihi dersleri koymuştuk. Ne alaka ki tıp fakültesi öğrencisi bu dersleri görsün. Biz insana moleküllerine kadar öğretiyoruz da, esas insanın fikir hayatına, hislerine, kültürüne, estetik, sanat anlayışına dair bir şeyler söylemiyoruz. Çünkü eğitimin son durağı olan üniversite yıllarında üniversite gençlerine bu iklimi, bu felsefeyi sunmayan üniversite değildir” ifadesinde bulundu.

Gaziantep’te ortak akılla birçok çalışma gerçekleştirildiğini ifade eden Şehitkâmil Kaymakamı Mehmet Aydın, “İnsan vücudu var olduğu müddetçe, diğer insanlara ve çevresine zarar verir. Bu doğanın bir gereğidir. İnsanı insan yapan da çevresine iyilikler yapmasıdır. Bu iyilikte de azami gayret etmesi insanı olgunlaştırır. Gaziantep Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Yavuz Coşkun’u, eğitimin ötesinde toplumsal duyarlılık projeleriyle ilgili faaliyetlerde görmek bizlere mutluluk veriyor” diye konuştu.

“İnsana hizmet etmek bizim asli görevimizidir” şeklinde konuşan Şehitkâmil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Toplumsal Duyarlılık Projeleri çerçevesinde 200’ün üzerinde projenin gerçekleştirildiğini söyledi.

173-hasta-gonullu-7.jpgFadıloğlu, “Sözde değil özde ortak aklın ürünü olan bu projenin içerisinde olmak Şehitkâmil Belediyesi olarak bizleri çok mutlu ediyor. Genellikle kayıtlarda kalan fiilen hayata geçmeyen projeler değil, hayatın içinden olan projelerin içerisinde olmak bizimi en önemli görevimiz. Burada hastane koridorlarında yalnız olduğunu hissettirmemek değil, toplumun her noktasında insanımıza hizmet etmeliyiz” şeklinde konuştu.

 

173-hasta-gonullu-6.jpgSANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu öğrencilere hitap ederek, “Ben sizlerin gözünde şunu gördüm. Hepinizin pırıl pırıl gözleri parlıyor. Bu hizmette çok büyük hayır alacağınıza inanıyorum. Şunu aklımızdan çıkarmayalım ki, hastanede yatmayan hiçbir kimse hastanenin gereğini ve hasta olmanın ne demek olduğunu anlayamaz. Böyle bir projenin gerçekleşmesi inanın beni çok mutlu etti. Çünkü bu gibi projeler insana yatırım yapan çalışmalardır. Buraya gelen hastaları bir yakınınızmış gibi göreceğinize inanarak, sizlere başarılar diliyorum” diye konuştu.

173-hasta-gonullu-3.JPGProje hakkında konuştuğumuz Gaziantep Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri Genel Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Mutaf  “Projede amaçlanan şey hastane koridorlarında elinde tetkik kâğıdıyla, kucağında bebeği veya elinde bastonu ile ne yapacağını bilemeyen, nereye gideceğini bilemeyen insanlara yardım etmek. Hastanemiz gerçekten çok büyük bir hastane. Sadece okuma yazma bilmeyenler değil, eğitimli bir insanın bile gideceği yeri bulması gerçekten her zaman kolay olmuyor. Bırakınız poliklinikler, laboratuarlar, vezne, hasta kabul, kan merkezi gibi  birimlerin yerini; asansör, lavabo, market, telefon gibi basit ihtiyaçları karşılamak için lazım olan yerlerini bulmakta zorluk çekenler var. Ancak bu proje ile artık hangi bölümde muayene olacağını bulamayan, yabancılık ve çaresizlik duygusu  yaşayan hastalarımızın artık bir çaresi var” ifadesinde bulundu.

Hasta gönüllülerinin her hastaya kendi yakınıymış gibi davranmak üzere eğitildiklerini belirterek, projenin ilk etabının haziran ayı sonuna kadar devam edeceğini ancak bu projeyi süreklilik arz eden bir uygulamaya dönüştürmek ve önümüzdeki dönemde ilimizdeki diğer hastanelere de yaygınlaştırmak için çalışmalarının sürdüğünü belirten Prof. Dr. Mutaf, projenin ülkemizde hastane koridorlarında yaşanan pek çok sıkıntıya çözüm olarak görüldüğünü kaydetti.

2.JPGGönüllü hasta rehberi olarak görev alan üniversiteli gençler ise “boş zamanlarını birilerine yardım etmekle geçirmenin iç huzurunu yaşadıklarını ve proje katılmanın sadece hasta ve hasta yakınlarına değil, aldıkları gönüllü eğitimi ve yaşayacakları deneyimler yoluyla kendi kişisel gelişimlerine de fayda sağlayacağını ifade ettiler. Gençler “Bir gün herkes hasta ve hasta yakını olabilir ve bu tür zorlukları yaşayabilir. Bugünün sağlıklı gençleri olan bizler de bir gün hastalanabiliriz. İşte o günlerde yaşayacağımız benzeri durumlarda bizim de yanımızda yardımcı olacak birileri olsun istiyor ve bunun da yolunun insanlarımız arasında toplumsal duyarlılık bilincini yaymak ve güçlendirmekten geçtiğine inanıyoruz” diye konuştular.

Projede yer almaktan duydukları memnuniyeti ifade eden öğrenciler, insanlık adına bir şeyler yapmanın çok güzel olduğunu belirterek, emeği geçenlere teşekkür ettiler.