Dünyanın önemli halı üretim merkezlerinden Gaziantep’teki halıcıların tasarım ihtiyacını karşılanması amacıyla düzenlenen 7. Makine Halısı Desen Tasarım Yarışması’nın 1. jüri değerlendirmesi gerçekleştirildi.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) ile Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB) tarafından ortaklaşa düzenlenen, Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halı Tasarım Derneği’nin destek sağladığı 1. jüri değerlendirmesine, Türkiye’nin farklı üniversite ve illerinden lise ile üniversite öğrencisinin 182 tasarımı yer aldı.
GAÜN Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu’nda gerçekleştirilen organizasyonda, Türkiye’deki Güzel Sanatlar Fakültesinde görevli akademisyen ve sektör temsilcilerden oluşan 40 jürinin beğenisine sunulan tasarımların 20’si, 2. jüri değerlendirmesine seçildi. Bu değerlendirmenin ardından başarılı bulunan 3 tasarım, makine halısı üretimi yapan firmalara sunulacak.
AMACIMIZ HALICILIK SEKTÖRÜNÜ DAHA İLERİYE TAŞIMAK
Türkiye’nin farklı bölgelerinden katılan tasarımcıların yarışmaya ilgisinin memnuniyet verici olduğunu belirten GAÜN Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu Müdürü Pof. Dr. Hüseyin Bozkurt, Gaziantep’in, makine halısında Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise yüzde 54’ünü sağladığını söyledi. Prof. Dr. Bozkurt, “Amacımız yarışmaya katılan genç ve yetenekli tasarımcı adaylarına kendilerini daha rahat ifade etme şansı vererek; özgün tasarımların teşvik edilmesi, sektöre süreklilik ve canlılık kazandırıp katma değeri yüksek ürünler elde etme dolayısıyla hem şehrimizin hem ülkemizin kalkınmasında aracı olmak ve halı sektörüne destek sağlamaktır. Aynı zamanda, geçmişten getirdiğimiz duygularımızla Türk halıcılık sektörüne önemli dokunuşlar yaparak daha ileri noktalara taşımak ve tasarım noktasında yaratıcı insanları sektöre kazandırmaktır” şeklinde konuştu.
TASARIM, MARKALAŞMANIN OLMAZSA OLMAZI
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölüm Başkanı ve Jüri Üyesi Prof. Dr. Aysen Soysaldı ise Gaziantep’in makine halı üretiminde önemli bir şehir olduğunu belirtti. Tasarımın, markalaşmanın olmazsa olmazlarından olduğuna dikkati çeken Soysaldı, “Şu an dünyadaki halı üretim merkezi olan Gaziantep’in en önde gelen problemi tasarım. Bu anlamda tasarım halıcılığa öncülük edecek bir aşama. Tasarım yarışması da bunun olmazsa olmazıdır, çok iyi bir katkı sağlayacağız. Biz bu tasarım işini çok iyi yaparsak, dünyadaki halı trenlerinde belirleyici olabiliriz.” ifadelerini kullandı.