GAÜN ÖĞRETİM ÜYESİ GENÇ’TEN İSTİKLAL MARŞI KONFERANSI

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Sabri Genç tarafından İstiklal Marşının Kabulü Konferansı veridi.

GAÜN Nesl-i Asım Topluluğu tarafından Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansta, GAÜN Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Sabri Genç, “İstiklâl Marşı’nın Felsefi Yorumu” başlıklı konuşmasında, bu toprakların yetiştirdiği bütün büyük şahsiyetlerin sadece belirli günlerde anılmasından öte geçilerek bize neler söylediklerini her bakımdan içselleştirmemiz gerektiğini vurguladı. Dr. Öğretim Üyesi Genç, İstiklâl Marşı’nın her alandan okunabilecek çok derinlikli bir metin olduğunu belirterek; edebiyat, psikoloji, ilahiyat, sosyoloji gibi birçok alanın gözüyle okunabileceği gibi felsefi açıdan da bakıldığında çok ilginç verilerin ortaya çıktığını, bu metnin yüzeysel okunmaması gerektiğini söyledi.

İstiklâl Marşı’nın ilk sözcüğü olan ‘Korkma’nın psikolojik açıdan ne anlama geldiğini irdeleyerek konuşmasına devam eden Dr. Öğretim Üyesi Genç, konuşmasında şunları söyledi: “Âkif, bizlere ‘Korkma!’ diyerek o günlerdeki yeis dolu havayı dağıtmaya ve umut aşılamaya çalışıyordu çünkü insanları mağlup eden en etkili psişik fenomen korkudur. Düşmanlar sizleri evvela korkutarak teslim almaya çalışır. Bu olguyu manipülatif örgütler de kullanırlar. Bu yüzden İstiklâl Marşı’mızın ‘Korkma!’ diye başlaması boşuna değildir. Ayrıca Hz. Peygamber’in Sevr Mağarası’nda Hz. Ebubekir’e söylediği şeydir ‘Korkma!’. Bu kadim bir uyarıdır. Dünyevi hiçbir güç sizleri korkutmasın uyarısıdır.” Konferans boyunca İstiklâl Marşı’nın her mısrasının kavramları üzerinden ayrıntılı ve derinlikli tahliller yapan ve filozofların görüşleriyle bağlantı kuran Dr. Öğretim Üyesi Genç, İstiklal Marşı’nın felsefi yorumuyla ilgili bir kitap çalışmasının yakında yayınlanacağını duyurdu.