Üniversitemizde “Kakao: İşlenmesi, Bileşimi ve Sağlık” Konulu Konferans Düzenlendi

Gaziantep Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı faaliyetlerini sürdüren Bilinçli Gençler Topluluğuna üye öğrenciler tarafından düzenlenen “Kakao: İşlenmesi, Bileşimi ve Sağlık” konulu konferansa, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semih Ötleş konuşmacı olarak katıldı.

Üniversitemiz Gıda Mühendisliği Bölümü Konferans Salonunda düzenlenen konferansa; Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Göğüş, çok sayıda akademik personel ve öğrenci katıldı.

Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Göğüş’ün açılış konuşmasının sonrasında konuşan Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semih Ötleş, kakao ağacının adının ilk olarak 1753 yılında konduğunu ve birbirinden farklı üç çeşidinin olduğunu söyleyerek, kakao ağacının olgunlaştığı zaman 35 santimetreye ulaştığını ifade etti.
 
Kakao ağacının özellikle Orta ve Latin Amerika, Afrika’nın batısında yetiştiğini belirten Prof. Dr. Ötleş, kakaonun ıslak bir yapısının olduğunu kaydetti. Kakao çekirdeğinin fermente edilip kurutulduğunu ifade eden Prof. Dr. Ötleş, birtakım işlemlerden geçtikten sonra kullanıma hazır hale geldiğini söyledi.

Kakaonun içersinde yüzde 54 oranında yağ olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ötleş, diyet lif oranının yüksek olduğunu belirtti. Suda ve yağda çözünen vitaminlerin kakao içinde yüksek oranlarda olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ötleş, kakaonun birçok bileşenden meydana geldiğini ifade etti.

İnsanlara mutluluk verici maddenin kakaoda yer aldığını vurgulayan Prof. Dr. Ötleş, “Kakao özellikle kalp damar sisteminde, kanserin engellenmesinde çok önemli. Genelde kanserle ilgili bir şey anlatılırken, kanserin etki mekanizması bir taneymiş gibi düşünülür. Hâlbuki kanser oluşumunda 4 – 5 tane farklı biyokimyasal mekanizma vardır. Her bir etken madde de farklı mekanizmalarda etkilidir. Bu nedenle besin öğelerini alırken muhakkak çeşitli besinleri almalıyız” şeklinde konuştu.