Üniversitemizde “21. Yüzyılda Türk Dünyasının Geleceği” Konulu Konferans Düzenlendi

Üniversitemiz Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı faaliyetlerini sürdüren Atatürkçü Düşünce Topluluğuna üye öğrenciler tarafından “21. Yüzyılda Türk Dünyasının Geleceği” konulu konferans düzenlendi.

Fen – Edebiyat Fakültesi Ömer Asım Aksoy Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansa Üniversitemiz Fen – Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunus Emre Tansü konuşmacı olarak katıldı.

Tarihte ve günümüzde Türklerle ilişkide olan toplulukların tümünün ortak dünyasının Türk Dünyası olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Tansü, Türkî kelimesinin Türk’e yakın anlamına geldiğini belirtti.

Yrd. Doç. Dr. Tansü, “Türk toplulukları Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan, Azerbaycan ve Türkiye bağımsız Türk devletleri şeklinde yer alıyor. Her ne kadar Türk Dünyası tanımasa da bir bağımsız devletimiz daha var. O da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti. Şuanda sadece Türkiye tanıyor ama bunun üzerine biraz düşünmek lazım. İşte Türk Dünyasının birleştiriciliğinde ve Türk Dünyasının çatısı altında neden başarısız olduğumuzu Türk veya Türki olduğunu iddia eden söyleyen devletlerin, toplulukların Kuzey Kıbrıs’ı tanımamalarında da yatmaktadır” diye konuştu.

Türklerin farklı dilleri, farklı adetleri de olsa Türki topluluklar haline geldiklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Tansü, “Türk dünyası deyince eski cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel, Adriyatik’ten Çin Denizine kadar olan Türk, Türki ve diğer akraba toplulukların bir bileşkesi bir bütünü olduğunu ifade etmişti” şeklinde konuştu. 

Türk topluluklarının en büyüklerinden birinin Türkiye olduğuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Tansü, Ortadoğu’da Suriye, Suudi Arabistan, Irak, Ürdün ve İran’ın ciddi anlamda Türk nüfusu barındırdığını söyledi.