Üniversitemizde “Sevr’den Lozan”a Adlı Söyleşi Düzenlendi

Gaziantep Üniversitesi Kültür Müdürlüğü bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Atatürkçü Düşünce Topluluğuna üye öğrenciler tarafından Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Ömer Asım Aksoy Konferans Salonunda söyleşi düzenledi.

Söyleşiye konuşmacı olarak katılan Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Okutmanı Mehmet Biçici, söyleşide “Sevr’den Lozan”a geçen süreç hakkında bilgi verdi.

Biçici, Sevr Antlaşmasının, 1. Dünya Savaşı sonrasında itilaf devletleri ile Osmanlı İmparatorluğu hükümetleri arasında 10 Ağustos 1920’de Fransa’nın başkenti Paris’in batısındaki Sevr banliyösünde bulunan Seramik Müzesinde imzalandığını ancak uygulamaya konmadığını söyledi.

Biçici, antlaşmanın imzalandığı dönemde devam eden Kurtuluş Savaşı sonrasında Türklerin galip geldiğini ve bu antlaşma yerine 24 Haziran 1923’te Lozan Antlaşmasının imzalandığını ve Sevr Antlaşmasının yürürlüğe girmediğini ifade etti.

Suriye sınırımız 20 Ekim 1921 tarihinde imzalanan Ankara Anlaşması ile belirlendiğini söyleyen Biçici, “Irak sınırının daha sonraki bir tarihe alınarak, İngiltere ve TBMM arasında yapılacak bir görüşme ile belirlenmesine karar verilmiştir. Yunanistan sınırı, Mudanya anlaşmasında olduğu gibi kabul edilmiş ancak savaş tazminatı olarak Yunanistan Karaağaç’ı Türkiye’ye bırakmıştır” diyerek, Sovyet sınırının Gümrü, Moskaova ve Kars Anlaşması ile belirlendiği gibi kaldığını ifade etti.