Üniversitemizde “Ortadoğu’daki Gelişmeler” Konulu Konferans Gerçekleştirildi

Gaziantep Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda, Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından “Ortadoğu’daki Gelişmeler” konulu konferans gerçekleştirildi.

Konferansa; Dış Ticaret Müsteşarlığı Ortadoğu Daire Başkanı Orhan Çakıroğlu, Türkmenistan Ticaret Baş Müşaviri Serdar Akar, Ürdün Amman Ticaret Müsteşarı Hüseyin Demir, Suriye Ticaret Müsteşarı Kadir Yazıhan, Irak Ticaret Müsteşarı Ercan Atak konuşmacı olarak katıldı.

Dış Ticaret Müsteşarlığı Ortadoğu Daire Başkanı Orhan Çakıroğlu, “Irak’la ilgili yanlış bilinen bir şey var. Evet Irak’taki bütün hadise petrol ve doğalgaz. Irak’taki petrolün Kuzey Irak’ta yani Kürdistan bölgesel yönetiminin bulunduğu bölgede ve onun uzantısının Kerkük’te olduğu zannedilir. Halbuki bu petrol Irak’taki petrolün toplam yüzde 10’unudur sadece. Irak’taki petrol esas Basra’nın Bağdat’ın civarındadır. Bu petrolün ciddi bir bölümü İkinci Körfez Savaşından sonra Amerikan firmaları tarafından bir şekilde uzun vadeli anlaşmalarla bloke edilmiştir” ifadesinde bulundu.

Türkmenistan doğal zenginliğini Avrupa’ya ihraç etmek istediğini söyleyen Türkmenistan Ticaret Baş Müşaviri Serdar Akar, “Hazar’a komşu beş tane ülke var. Bu beş ülke Hazar’ın paylaşımı konusunda anlaşamıyorlar. Çünkü Hazar’ın altında çok büyük petrol zenginliği var. Bu petrol zenginliğinin paylaşımı konusunda sınırların belirlenmesi gerekli. Bir sınır belirlenmeli ki petrolü arama sahaları belirlensin. Bu beş ülkenin başkanları değişik zamanlarda bir araya gelerek Hazar’ın statüsünü belirlemeye çalışıyorlar” şeklinde konuştu.

Dünya enerji kaynaklarının yaklaşık yüzde 65’inin Ortadoğu bölgesinde bulunduğunu belirten Ürdün Amman Ticaret Müsteşarı Hüseyin Demir, “Ortadoğu toprakları ekilebilir, biçilebilir bir haldedir. Bu bölgedeki ülkelerin büyük bir çoğunluğu gıda ithalatçısı. Aynı zamanda sanayiyi de ithal ediyorlar. Fakat tek bir şey satıyorlar petrol ve doğalgaz. Dolayısıyla onların geçinmeleri için bu yeterli oluyor. Dünyada doğal kaynakları zayıf olan ülkelerde var ama gayette zengin ve çalışkan olabiliyorlar” ifadesinde bulundu.

Suriye Ticaret Müsteşarı Kadir Yazıhan, “Ülkemizin bir taraftan tam Ortadoğu’ya açıldığı noktadaki ülke olması dolayısıyla bu ülkelere yapılan özellikle karayoluyla yapılan ticaretlerdeki geçiş noktası olması nedeniyle çok önemli bir taraftan da ülke büyüklüğü açısından diğer ülkelerle kıyaslandığında azımsanmayacak bir nüfus yaşıyor. Ekonominin çeşitlendirilmiş olması açısından baktığımız zaman diğer ülkelerden farklı” diye konuştu.

Geçmişte ülkeler arasındaki diplomasinin sadece devlet başkanları düzeyinde yapıldığını vurgulayan Irak Ticaret Müsteşarı Ercan Atak, “Artık, bir ticaret odası, dernek ya da sivil toplum kuruluşu dahi uluslar arası ilişkiler düzeyinde ortaya çıkabilmekte, kendi karşıtlarıyla ilişkiye girebilmekte, belki de bunlardan devletin bile haberi olmamaktadır. Bu yeni iş imkanları anlamına da geliyor. Genç arkadaşlarımız için özel sektörlerde, sivil toplum örgütlerinde çalışma imkanı sağlanıyor” şeklinde konuştu.

Konferansın sonunda Gaziantep Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Akan tarafından konuşmacılara hediye takdim edildi.