TÜRKİYE-SURİYE SAĞLIK İŞBİRLİĞİNDE ÖNEMLİ BİR ADIM

Türkiye ile Suriye arasında sağlık işbirliği alanında önemli bir adım 4-5 Mart 2011 tarihinde Halep Üniversitesi hastanesinde yapılan tıp toplantısında atıldı.

Bu toplantı; Gaziantep Üniversitesi, Halep Üniversitesi, Gaziantep Gastrointestinal Sistem Hastalıkları Derneği (GİSDER) ve Suriye Gastrointestinal Sistem hastalıkları Derneği tarafından organize edildi.

Toplantıya her iki taraftan yaklaşık 70 olmak üzere toplam 140 gastroenteroloji uzmanı ve akademisyen katıldı. Bu toplantı bugüne kadar iki ülke arasında yapılan en kapsamlı tıbbı toplantılardan biri oldu.

Toplantının açılışı Halep Başkonsolosu Adnan Keçeci, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun ve Halep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nidal Shehadeh tarafından gerçekleştirildi.

Toplantının başkanlığını Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve GİSDER yönetim kurulu başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Kadayıfçı ile Halep Üniversitesi Gastroenteroloji Öğretim Üyesi, Suriye Gastroenteroloji Derneği Genel Sekreteri Mustafa Satouf gerçekleştirdi.

Açılış konuşmalarında genel olarak iki ülke arasında gelişen ilişkilere ve bunun olumlu yansımalarına vurgu yapılarak bu işbirliğinin her alanda daha da ileri götürülmesi vurgulandı. Ayrıca Prof. Dr. Yavuz Coşkun açılış konuşmasında Gaziantep’de 28-30 Haziran da gerçekleştirilecek Ortadoğu Tıp Günleri hakkında bilgi verdi. Toplantının sosyal programı BİSTUR  tarafından organize edildi ve ROCHE Türkiye tarafından desteklendi.

Oldukça yararlı geçen toplantıda her iki taraftan konuşmacılar mide-barsak ve karaciğer hastalıklarının teşhisi ve tedavisi konusunda güncel gelişmeleri gözden geçirme ve tecrübelerini paylaşma imkanı buldular. Yine başta karaciğer nakli olmak üzere özellikli hastaların Türkiye’de tedavisi konusu görüşüldü.

Toplantı sonunda yapılan ortak görüş alış verişi ve tartışmalar sonucunda aşağıdaki hususlar prensip olarak benimsendi ve karar altına alındı.
1. İki taraflı ilişkilerin geliştirilmesi ve takibi için bir heyet kurulması.
2.İzmir’de Ege Üniversitesinde Suriye’den katılacak uzmanlara yönelik bir motilite kursu düzenlenmesi,
3. Türkiye’de bulunan gelişmiş endoskopi merkezlerinde Suriye’den gelecek uzmanların eğitilmesi,
4. Turkiye’de yapılan önemli bilimsel toplantılara Suriye’den uzmanların katılımının desteklenmesi,
5. Özellikle B hepatiti, karaciğer kanseri ve üst GI kanserleri konusunda bilimsel işbirliği oluşturulması,
6. 2015 yılında İstanbul’da yapılacak uluslar arası APASL toplantısına Suriye’den aktif katılımın  sağlanması,
7. Suriye’de girişimsel endoskopi alanında düzenlenecek kurslarda Türkiye’den uzmanların eğitici olarak görev alması.