Üniversitemizde “Telif Hakları ve Fikri Hak İhlalleriyle Mücadele” Konulu Seminer Düzenlendi

Gaziantep Üniversitesi Yenilikçilik Topluluğu tarafından, Üniversitemiz Endüstri Mühendisliği Konferans Salonu’nda, “Telif Hakları ve Fikri Hak İhlalleriyle Mücadele” konulu seminer düzenlendi.

Seminere; Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nde Kültür ve Turizm Uzmanları Canan Tanrıöver ve Fatoş Altunç konuşmacı olarak katıldı. Programda öğrenciler korsanla mücadele hakkında ürettikleri ürünleri sergileyerek, korsanla mücadele ile ilgili değişik videolar gösterime sundular.

Fikri mülkiyet hakları hakkında bilgi veren Kültür ve Turizm Uzmanı Canan Tanrıöver, bir şeyin eser olması için o eseri yaratan kişinin özelliklerini taşıması, fikri bir çabanın ürünü olması, şekillenmiş olması, kanunda sayılan eser türlerinden birine girmesi gerektiğini söyledi.

Tanrıöver, “Kanunumuza göre bir eserin sahibi onu meydana getiren kişidir. Sinema eserlerinde yönetmen, özgün müzik bestecisi ve senaryo yazarı eser sahibidir. Birden fazla kimselerin birlikte vücuda getirdikleri eserin kısımlara ayrılması mümkünse, bunlardan her biri vücuda getirdiği kısmın sahibi sayılır. Eser sahibinin manevi ve mali hakları vardır. Eserin manevi haklarının ihlali halinde eser sahibinin veya hakkı kullanma yetkisine sahip kişinin müdahale etme yetkisi bulunmaktadır” ifadesinde bulundu.

Korsanlığın fiziki ve dijital olmak üzere iki çeşit olduğunu belirten Kültür ve Turizm Uzmanı Fatoş Altunç, ülkemizde sıklıkla piyasaya sunulan korsan materyallerin bilgisayar oyunları, kitap gibi ürünlerin olduğunu kaydetti.

Altunç, “Bir fikir ve sanat eserinin hak sahiplerinin izni olmaksızın doğrudan veya dolaylı şekilde çoğaltma yapılarak elde edilen mal korsan maldır. Korsan, yaratıcılık ve eser üretimini engellemektedir. Kayıt dışı ekonomi nedeniyle ülkemiz vergi kaybına uğramaktadır. Yerli sektör durma noktasına gelmektedir. Uluslararası platformda saygınlığımızı zedelemesi yanında çeşitli yaptırımlarla karşılaşılmaktadır” diye konuştu

Seminerin açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Türkay Dereli, “Üniversite kurumlar işbirliğini bugün en güzel şekilde gerçekleştiriyoruz. Mühendisler için yönetim dersimizde bu semineri yapıyoruz. Biz üretiyoruz. Üreten insan mutlu olur. Sizleri üretmeye yönlendiren bir öğretim üyesi olarak sizleri mutlu ettiğim için onur duyuyorum. Nerede bir endüstri varsa, biz endüstri mühendisleri orada olmalıyız. Endüstri mühendisliğini sadece üretimin içerisine hapsetmek doğru değil. Bunun içinde servisi, kalitesi de var” şeklinde konuştu.

Ülkemizdeki korsan sorununa odaklandıklarını belirten Öğrenci Asistanı Ekrem Tekin, “Endüstri Mühendislerinin yönetimden anladığı şeyin liderlik olduğu kanısına vardıktan sonra karşımıza üretim çıktı. Biz de bir şeyler üretmeyi, kopya değil, orijinal olan, geliştiren taklit etmeden yaratmanın yollarını aradık. Böylece korsanla mücadele ettik” diye konuştu.

Seminerin sonunda konuşmacılar Kültür ve Turizm Uzmanları Canan Tanrıöver ve Fatoş Altunç’a, Üniversitemiz Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Türkay Dereli tarafından hediye, öğrenciler tarafından ise plaket takdim edildi.

Seminer verilen kokteyle sona erdi.