Üniversitemizde “Türkiye’deki Güller” Konulu Konferans Düzenlendi

Gaziantep Üniversitesi Kültür Müdürlüğü bünyesinde faaliyetlerini sürdürmekte olan “Çevre Topluluğu”na üye öğrencilerimiz tarafından, Üniversitemiz Fen – Edebiyat Fakültesi Ömer Asım Aksoy Konferans Salonu’nda,  “Türkiye’deki Güller” konulu konferans düzenlendi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Özçelik, güllerin güzel bir dış mekân bitkileri olduğunu söyledi.

Gülleri teşhis etmenin zor bir iş olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Özçelik, “Gıdada, şekerlemede, iç ve dış mekânda, bahçede, tarımda gülleri kullanabiliyoruz. 2006 – 2009 yılları arasında güller hakkında bir çalışma yaptık. Türkiye’nin tamamını gezdik. 76 ilden 3 bin 500 civarında bitki topladık. Nerede ne kadar gül varsa farklı türlerin hepsini getirdik. Kimyasal analiz yapabilmek için bitkilerin çiçek kısımlarını topladık. Kimisinden çelik aldık, kimisinden köklü aldık. Köklü olanları tekrar çoğalttık. Bu güllerin sayısını çoğalttık. Çoğalttığımız gülleri, botanik bahçesine ve Isparta Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğüne verdik” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin gül bakımından zengin olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özçelik, “Çalışmamızda yabani türlerden 15 kadar yeni tür bulduğumuzu düşünüyoruz. Daha da 20 kadar yeni türümüzün olacağını tahmin ediyorum. Türkiye’de 60 – 70 tür, 400 civarında genotipten bahsediyoruz. Bu çok büyük bir zenginlik. Örneğin Suriye’de üç gül türünden söz ediliyor. Gül cinsinin gen merkezinin Anadolu olduğu yönünde bir iddiaya varabiliriz bu bulgulardan” ifadesinde bulundu.

Prof. Dr. Özçelik, “Kokulu güller, güllerin içerisinde iki tane tür sarıçiçeklidir. Bunların katmerleri var. Yarım kat olanları var. Meyveyi fazla tutmaz ama bunların kokusu çok fazladır. Hatta bazı semtlere “Sarıgüllük” ismi verilir. Anlatılan tür bu kokulu güllerdir. Kokulu güller Türkiye’de yaygın bir türdür” diye konuştu.

Kokulu güller hakkında bilgi veren Gaziantep Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Mehmet Özaslan, “Gaziantep’te uzun yıllardır yetişen bir gül türüdür, Gaziantep’e özgüdür ve Gaziantep’te bir bölgenin adıdır. Gaziantep’te yaşayan insanlar hafta sonlarını geçirmek için bağ evi adı verilen bir küçük bahçe yaparlar. Bu bahçelere bu kokulu güllerden ekerler. Meyvelerinden reçel yaparlar” şeklinde konuştu.