Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNEPA) ve Genç Akran Ağı (Y-PEER)’in desteği ile Gaziantep Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığına bağlı Toplumsal Araştırmalar Topluluğu Genç Katılım Koluna üye öğrencilerimiz tarafından, Üniversitemiz Atatürk Kültür Merkezi’nde, “Koray Candemir ve Bir Gençlik Hikâyesi ile HIV/AIDS Sohbetleri” konulu panel düzenlendi.
Panele; Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Türkiye Sözcüsü Müzisyen Koray Candemir, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Üreme Sağlığı Program Koordinatörü Dr. Gökhan Yıldırımkaya, Y – PEER Akran Eğitmeni Ali Karakaş ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Türkiye Ofisi Üreme Sağlığı Proje Asistanı Fatma Hacıoğlu katıldı.
Ülkemizde gençlerin üreme sağlığı bilgilerine ve hizmetlerine erişim alanında karşılanmayan ihtiyaçların yüksek olduğunu söyleyen Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Türkiye Sözcüsü Müzisyen Koray Candemir, “Okul eğitim programlarında üreme sağlığı ile ilgili konuların kapsamlı bilgilerin yokluğu, bu alanda evrensel hakların yok sayılması gençlerin doğru bilgiye ulaşımında büyük bir engeldir. Gençlerin kendi bedenlerini tanımaya, sağlıklarına yönelik bilgiye ve sağlık hizmetine ulaşma hakları olduğunu düşünüyorum. Çünkü gençlerin, fiziksel, zihinsel ve sosyal açıdan tam bir iyilik halinde olmalarında üreme sağlığının çok büyük önemi vardır” diye konuştu.
Kampanya kapsamında halkımızı bilinçlendirmeyi amaçladıklarını belirten Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Üreme Sağlığı Program Koordinatörü Dr. Gökhan Yıldırımkaya, üreme sağlığının da normal bir sağlık konusu gibi konuşulması gerektiğini ifade etti. Yıldırımkaya, yurt dışında üreme sağlığı üzerine çok küçük yaşlardan itibaren eğitimlerin verildiğini vurguladı.
Kampanya hakkında bilgi veren Y – PEER Akran Eğitmeni Ali Karakaş, “Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, özellikle son yıllarda, genç dostu politikaların savunuculuğunu yapmakta ve yürüttüğü programlarla ülkemizde gençlere yönelik üreme sağlığı alanında sunulan bilgi ve hizmetlerin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına öncülük etmektedir. Kampanyanın hedefleri arasında gençlerin, güvenli ve sorumlu davranışlarda bulunmaları, haklarını daha iyi kullanmaları için üreme sağlığı ve hakları konusunda bilgilendirmeleri ve duyarlı hale gelmeleri yer almaktadır” diye konuştu.
Gençlerin üreme sağlığı konusunda bilgili olması gerektiğini ifade eden Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Türkiye Ofisi Üreme Sağlığı Proje Asistanı Fatma Hacıoğlu, “Birleşmiş Milletler 2007 yılında Türkiye’de üreme hakkında araştırma yaptı. Bu araştırmaya göre 15 – 24 yaş arası 10 gençten biri HIV/AIDS’in ne olduğunu ne yazık ki bilmiyor. Vücudunda HIV virüsü olan biriyle aynı odada olmak istemiyorlar. Hâlbuki HIV dokunmakla bulaşan bir virüs değil. Gençlerimiz üreme sağlığı ile ilgili gerekli bilgiye sahip değiller fakat bunun yanı sıra sağlık hizmetine ulaşmayı istiyorlar. Biz de bu sorunlardan yola çıkarak gençlerimizi bilgilendirmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.