Üniversitemizde “Görünmezlikten Görünürlüğe Kadın” Adlı Öğrenci Paneli Düzenlendi

Gaziantep Üniversitesi Fen – Edebiyat Fakültesi Batı Dilleri ve Edebiyatları ve Sosyoloji Bölümleri işbirliğiyle, Üniversitemiz İnşaat Mühendisliği Konferans Salonu’nda, “Görünmezlikten Görünürlüğe Kadın” adlı öğrenci paneli düzenlendi.

Feminist teorinin aslında kadın hareketinin bir ürünü ve refakatçisi olarak geliştiğini söyleyen Üniversitemiz Fen – Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Arş. Gör. Şenay Leyla Kuzu, feminist teorinin bu yanıyla eylem kılavuzu olduğunu ifade etti.

Kuzu, “Feminist teori genel siyaset teorisine ve toplum bilimsel düşünceye önemli katkılarda bulundu. Feminist eleştiri, çağımızın hemen bütün temel düşünce akımları hakkında, onların zaaflarına işaret eden ya da onları zenginleştiren bir bakış açısına sahiptir. İktidar eşitsizliklerinin örgütlendiği sınıf ve ırk ekseninden sonra toplumsal cinsiyet, feministler tarafından cinsiyete dayalı ayrımların toplumsal niteliğini vurgulamak üzere kullanıldı. Toplumsal cinsiyet, günümüz feministlerinin iddialarını belirli bir tanımsal zeminde savunma ve mevcut kurumların kadınlar ile erkekler arasındaki eşitsizlikleri açıklamak konusunda yetersiz olduklarına dair anlayışın bir ürünüdür” şeklinde konuştu.

Eleştiri tarihinde erkek egemen bir toplum geliştiğini vurgulayan Üniversitemiz Fen – Edebiyat Fakültesi Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Arş. Gör. Ela İpek Gündüz, “Feministler ve feminist edebiyat eleştirmenleri özellikle cinsiyetlendirilmiş algılamaların nasıl değiştirilip ırk, cinsiyet, sınıf ve başka farklılıklar gözetmeden daha tarafsız eserler ve eleştiriler ortaya koyabileceği hususunda önerileri ortaya koymuştur. Bu bağlamda, ister doğuda ister batıda olsun feminist teorisyenler, ataerkil eserlerin kavramsal çerçevelerini ters yüz edip; kadınların deneyimleriyle bağdaşmayan cinsiyet tanımlamalarını yok etmeye çalışmışlardır” diye konuştu.

Doğu ve Batı: Kadın, Değişen Kadım İmajı ve Kadın Bedeni, Kadınlık Halleri başlıkları altında kadını değerlendiren öğrencilerimiz; Persepolis, Kızım Olmadan Asla, Sevgili, Mor Yıllar, Sadakatsiz, Kızarmış Yeşil Domatesler, Duvarların Dili Olsa gibi filmlerle feminizm anlattılar. Öğrencilerimizin hazırlamış olduğu “Hanım Beni Duyuyor Musun” adlı skeç programı dinlemeye gelenlere güzel anlar yaşattı.