Üniversitemizde “Hattuşa Projesi Atölye Çalışması” Gerçekleştirildi

153-hattusa-projesi-atolye-calismasi-2.JPGGaziantep Üniversitesi Fen – Edebiyat Fakültesi Ömer Asım Aksoy Konferans Salonu’nda, Avrupa Birliği Projesi olarak İtalyan Kültür Merkezi önderliğinde yapılmakta olan “Hattuşa Projesi” çerçevesinde, bir Anadolu Uygarlığı olan Hitit Kültürü ile günümüzde Türk ve Avrupa müziği arasındaki ilişkileri belgelerle uygulamalarla anlatan, atölye çalışmaları gerçekleştirildi.

Başkent Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müzik Bölüm Başkanı Prof. M. Ertuğrul Bayraktarkatal, İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı Müdürü Prof. Cihat Aşkın, İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı Müzikoloji Bölüm Başkanı Prof. Şehvar Beşiroğlu, Başkent Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müzik Bölüm Öğretim Görevlisi Okan Murat Öztürk, Müzik Tarihi ve Müzik Arkeolojisi Uzmanı Oğuz Elbaş programa konuşmacı olarak katıldı.

153-hattusa-projesi-atolye-calismasi-1.JPG12 bin yıl önce uzmanların neolitik diye nitelendirdiği Anadolu’da çok müthiş olaylar olduğunu belirten Müzik Tarihi ve Müzik Arkeolojisi Uzmanı Oğuz Elbaş, insanların tarım ve hayvancılığa dayalı gruplar halinde yaşadığını ifade etti. Hititlerin tanrıları kendileri gibi gördüğünü söyleyen Elbaş, onları mutlu etmeye çalıştıklarını kaydetti.

 “Müzik rasgele eserlerden meydana gelmez” diye konuşan İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı Müzikoloji Bölüm Başkanı Prof. Şehvar Beşiroğlu, sesleri oluşturan şeylerin çalgı olarak nitelendirildiğini söyledi.

153-hattusa-projesi-atolye-calismasi-3-copy.jpgYaşadığımız coğrafyanın olgun bir bakış açısıyla derin bir şekilde anlayıp aktarabilmek gerektiğini vurgulayan Başkent Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müzik Bölüm Öğretim Görevlisi Okan Murat Öztürk, Türkiye’de yaşayan insanlar olarak kültürümüzü müziklerimizle, çalgılarımızla yaşadığımızı belirtti. 

Toplumumuzun 200 yıldır batılılaşmak ve modernleşmek istediğini ifade eden Başkent Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müzik Bölüm Başkanı Prof. M. Ertuğrul Bayraktarkatal, bu batılılaşmanın da en çok müzik alanında yaşandığını söyledi.

Kemanıyla dinleyenlere birbirinden güzel eserler çalan İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı Müdürü Prof. Cihat Aşkın, Avrupalı müzisyenlerin kendilerine yeni pazarlar aradığını söyledi.

Programın sonunda konuşmacılara hediye takdim eden Gaziantep Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ruhi Ersoy, “Çok verimli bir program oldu. Musikinin enstrümanların, kültürel yaşam tarzı üzerinde anlam bulacağını düşünüyor,  Üniversitemize geldiğiniz için çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.