“Otomatik Ceviz Kırma Makinesi” Projesi Tamamlandı

ceviz-kirma-makinesi-1.jpgGaziantep Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Otomotiv Programı Öğretim Görevlisi Seyfettin Bozbaş, “Otomatik Ceviz Kırma Makinesi”nin projesinin tamamlandığını, makinenin pnömatik, elektrik ve elektronik sistemlerin kombinezonundan oluştuğunu söyledi. Bozbaş, projenin amacının, ceviz içinin herhangi bir zarar görmeden bir bütün olarak elde edilmesi olduğunu belirtti.

Makinenin ceviz cinsine göre program seçenekli olduğunu vurgulayan Proje Sahibi Bozbaş, makinenin tamamının elektronik kontrollü olduğunu ifade etti. Proje üzerinde üç yıldır çalışma yaptıklarını belirten Bozbaş, makinenin ceviz cinsine göre hassas ayar yapabildiğini kaydetti.

Ülkemizde ceviz üretiminin bütün bölgelerde yapıldığını söyleyen Bozbaş, “Ceviz üretiminde son yıllarda ülkemizde kaliteli, verimli ve standartlara uygun çeşitlerle kapama ceviz bahçeleri tesis edilmeye başlanmış, standardizasyon sağlanmış ve dış pazarlarda rekabet edebilecek bir konuma gelinmiştir. Cevizin sınıflandırılmasına ihtiyaç olmadan onu otomatik olarak kırıcı çenelerine alan, cevize farklı noktalardan çekiçleme işlemi yapan, cevizin yumuşak veya sert olmasın andan etkilenmeden onu kıran ve ceviz içine yüzde 85 oranında zarar vermeden kıran bir makinedir” şeklinde konuştu.

seyfettin-bozbas.JPG“Makine yaş veya kuru halde bulunan cevizleri kırma özelliğine sahiptir” diye konuşan Bozbaş, “Makinemiz ayarlanan değerlerde, tüm cevizlere aynı mesafede çökertme işlemi uygulayacak, böylece ceviz içi zarar görmeyecektir. Gıda sektöründe geniş kullanım alanına sahip olan ceviz çeşitli yöntemlerle kırılmaktadır.  2-Kırma makinelerinde cevizin kırılması için,  sınıflandırılması gerekmektedir. Buda zaman kaybı ve maliyetlerin artışına neden olmaktadır. Birçok kırma makinesi sert cevizleri kırarken içini parçalamakta veya kıramamaktadır” ifadesinde bulundu.

ceviz-kirma-makinesi-2.jpgProjenin; gıda, ilaç sanayi, tarım ürünleri işleme fabrikaları gibi birçok alanda kullanılabileceğini söyleyen Bozbaş, “Bu makinede ceviz birçok noktadan farklı zaman aralıklarında kırılarak için bir bütün olarak elde edilmesi sağlanır. Cevizin kırımdan önce sınıflandırılmasına gerek yoktur. Kırımdan sonra kabuğun ayrılması için işçilik giderleri minimum düzeydedir. Cevizlerin sert veya yumuşak olması kırımı etkilemez. Makinenin içe zarar vermeden kırma oranı yerlide yüzde 80, ithalde yüzde 85’dir. Makine programlanabilir olup ceviz cinsine göre program seçimi yapılabilir özelliktedir” diye konuştu.

Makinenin çalışma sistemi hakkında bilgi veren Bozbaş, “Elektronik kontrollü olan besleme sistemi cevizleri sıkışmadan kırıcı çenelere gönderir. Kırıcı çenelere gelen ceviz, farklı noktadan farklı zaman aralıklarında çekiçlenerek kırılır. Kırılan cevizlerin alt titreşim teknesinde kabuk ile içi birbirinden çözünür. Makinede ayıklama sistemi yoktur” şeklinde konuştu.