“Nevruz İle İlgili Efsanevi Bilgiler Türklere Dayanıyor”

konferans-nevruz-ahmet-aslan.JPGGaziantep Üniversitesi Kültür Müdürlüğüne bağlı “Atatürkçü Düşünce Topluluğu” tarafından 21 Mart Nevruz Bayramı çerçevesinde, Üniversitemiz İnşaat Mühendisliği Konferans Salonu’nda, “Nevruz-Türk Bayramı” konulu konferans düzenlendi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Aslan, Nevruz kutlamalarının çok eskiye dayandığını söyledi. “Nevruz ile ilgili efsanevi bilgiler Türklere dayanıyor”  diye konuşan Aslan, Nevruz’un başka toplumlarda Türkler kadar zengin işlenmediğini vurguladı.

Nevruz’un yoğun olarak Orta Asya ülkeleri’nde kutlandığını söyleyen Aslan, Orta Asya toplumlarının Nevruz’u aynı zamanda köylü bayramı ve ağaç dikim günü olarak da tanımladıklarını kaydetti.

Eskiden insanların ailesel birlikteliğe dayanan küçük toplumlar halinde yaşadıklarını belirten Aslan, göçebelik yaşam tarzını benimsediklerini vurguladı.

konferans-nevruz-konuklar.JPG“Nevruz kavramının daha eski bir gelenekten geliştiği anlaşılmaktadır” diye konuşan Aslan, “Ses tellerini aklı ile kullanan ilk modern insan Orta Asya’da, Sibirya’nın güney doğusunda Kazakistan’ın kuzeyinde ortaya çıkmış. Kendilerine ON-OK’lar demişler. ON-OK’lar hayvanları avcılıkla birlikte ehlileştirmeyi öğrenmişler. Çoğaldıkça yeni yeni ağıllar oluşturmuş, ağıllar çoğaldıkça genişlemişler. Genişlemeleri ile birlikte ‘Turan Yolu’ şekillenmeye başlamış. Ağılların her biri çoğalarak küçük toplumları ve bu toplumlar büyüyerek kurganları oluşturuyor” şeklinde konuştu.

Günümüzde nevruzun 21–24 Mart tarihleri arasında kutlandığını vurgulayan Aslan, “Nevruz kutlamak aslında çok eskilere dayanıyor. Çünkü 20–24 Mart ağıllardan hayvanların otlaklara çıkarıldığı gündür. O güne de eski Türkler ‘Turan Günü’ diyorlardı. Yani ticaretin başladığı Turan Yolu’nun canlandığı takvimdir. Daha sonraları Turan yolu İpek Yolu ve İpek-Baharat Yolu olmuştur. Bu yollara sahip olanlarda zenginleşip güç kazanarak toplumlara hâkim devlet ve imparatorluklar kurmuşlardır” ifadesinde bulundu.