Üniversite-Sanayi Bütünleşmesinde Önemli Adım

rektor.JPGGaziantep Üniversitesi Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu’nda gerçekleştirilen senato ve yönetim kurulu toplantısına; Üniversitemiz senatosu ve yönetiminin yanı sıra, Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer ve yönetim kurulu üyeleri, Ticaret Odası Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Organize Bölge Başkanı Cahit Nakıpoğlu, Gülsan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Topçuoğlu ve Naci Topçuoğlu katıldılar.

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Gaziantep Üniversitesi olarak toplumla bütünleşip, dinamiklerin bir araya gelmesiyle doğacak sinerjiyi yakalamak ve başta şehrin, bölgenin, ülkenin ileri gitmesine katkıda bulunmak ve bu sayede bir katma eğer oluşturma üzere yola çıktıklarını söyledi.

Coşkun, “Gaziantep Üniversitesi’nin her alanda işbirliğini sağlamak ve bu işbirliğinin önünü açmak istiyoruz. Bu bağlamda bize düşen görevler olduğu gibi muhataplarımıza ve yoldaşlarımıza da düşen görevler söz konusu olacaktır. Bu birlikteliği sağlamak üzere senato toplantısıyla başlayan bir süreci başlatmak istiyoruz. Üniversite-sanayi işbirliği konusunda eğitim ve araştırma geliştirme faaliyetleri, bunun sonucunda teklonojik ürüne ulaşma, daha fazla pazar sahibi olmak istiyoruz” dedi.

img_5801.jpg“Meslek yüksekokulları ve dört yıllık lisans eğitimleri bağlamında daha çok sahaya açılmak gibi bir planımız var” diyen Prof. Dr. Coşkun, “Mühendislik ile iktisadi ve ticari bilimler alanlarında öğrencilerin en azından bir dönemi sahada geçirmelerine yönelik yönetmelik ve katalog değişikliğine gitmek istiyoruz. Öğrencilerimizi gönderdiğimiz sahada talebimizi karşılayacak kuruluşların işbirliğine açık olması ve bu işbirliği noktasında bir protokol oluşturmamız gerekir” diyerek öğrencimizin sigorta sorununu da kanun bağlamında çözmeye çalışıyoruz diye konuştu.

Teknoparkın dört ay önce açıldığını söyleyen Prof. Dr. Coşkun, “Teknopark için 7 milyon Auro hibe geldi. Bu hibeyle birlikte laboratuarlar, inovasyon centerler, nano teknoloji merkezleri, alt yapı çalışmaları tamamlanacak. Üniversite – sanayi işbirliği kapsamında aktif olarak neler yapabileceğimiz konusunda yola çıkmak gerektiğini düşünüyorum” diyerek oluşturacak alt guruplarda, sanayicilerin istekleri neler, bizlerin yapabilecekleri neler olduğunun envanter çalışmasının yapılması gerektiğini söyledi.

img_5829.jpgÜniversite-Sanayi işbirliğinde söz alan Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer, “Burası Gaziantep sanayisi için çok önemli bir yer. Buradan oluşacak yeni fikirler, mezun vereceğiniz öğrenciler Gaziantep sanayisinin daha ileriye gitmesinde önemli bir unsur olacak. Gaziantep Anadolu sanayileşmesinde çok önemli bir yere gelmiş durumda. Sadece üretmekle değil, ar-ge ile inovasyonla, markayla anılan, yenilikçi akımlarla konuşulan bir şehir haline geldi. Üniversitemizin bu akımların içerisinde çok daha fazla yeralması, üniversite sanayi işbirliği içerisinde bu başlıklar altında yapılacak toplantıların, ulusal, uluslar arası konferansların Gaziantep’te yapılması gerekliliği ya da yeni akımların şehre kazandırılması gerekmektedir” diyerek üniversiteyle birlikte çalışacak kurulu hazırladıklarını ve her türlü işbirliğine hazır olduklarını söyledi.

img_5833-copy.jpg“Üniversite – sanayi işbirliğinin toplantılarda birbirimizi ikna ettiğimiz konulardan daha öteye taşınması gerektiğini düşünüyorum” diyen Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, “somut icraata yönelik, takvime bağlanarak, konuların belirlenmesi gerekir. Gazintep’te diğer şehirlere göre daha fazla Üniversite-şehir bütünleşmesi var. Gerek biz gerekse sanayi odamız, üniversitemizde yayımlanmış bir çok eserin, kitabın sahiplenmesi konusunda diğer illerden çok daha ileride. Bir çok müşterek toplantı yapıyoruz, bir çok toplantının finansmanında birbirimize destek veriyoruz. Şuanda içinde bulunduğumuz okul, Türkiye’de örneği bulunmayan bir okul” diyerek, bunların çok önemli adımlar olduğunu söyledi.

img_5837.jpgOrganize Saniyi Bölge Başkanı Cahit Nakıpoğlu Sanayi ve Ticaret Odası başkanlarının Üniversite Sanayi işbirliği konusunda söylediği tüm konulara katıldıklarını belirterek, Türkiye’de işsizlik sorununun olmadığını, iş beğenmeme sorununun olduğunu söyledi.

mehmet-civan.jpgToplantı öncesi konuşan Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Civan, okulun sanayide olması nedeniyle Türkiye’de bir ilk olduğunu söyledi. Civan, “Okulumuz Organize Sanayi Bölgesi’nin içerisinde, iki yıllık ve altı dönemli. Teorik bilgiyi alan öğrencilerimiz sanayide bilgiyi pratiğe dönüştürüyor. Şuanda Halıcılık programı ve plastik teknolojisi programı veriliyor. Önümüzdeki yıl işletmecilik, muhasebe, dış ticaret gümrük, lojistik ve pazarlama ile gıda teknolojileri bölümlerini açacağız” şeklinde konuştu.