“Düşmanlarımızın bize karşı aldığı tavırlar nedeniyle ilerleme kaydedemiyoruz”

239-meryem-copy.jpgGaziantep Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde, “3. Uluslararası Çukurova Sanat Günleri” kapsamında, Suriyeli Yazar Meryem Hayrberk tarafından, “Suriye Cumhuriyetindeki Gençlerin Kültürü” adlı konferans düzenlendi.

Suriye’deki gençlerin eğitim düzeyinin son yirmi yılda büyük bir oranda yükseldiğine dikkat çeken Hayrberk, ailelerin çocukların üniversite eğitimi görme konusunda büyük bir ilgisinin olduğunu söyledi.

İnsanların yaşadığı bugünkü cehaletin sebebini, dünya ve mahalli siyasi konumunun ekonomik ve psikoloji etkileri altında kalmasına bağlayan Hayrberk, “Suriye’yi tehdit eden ezeli düşmanımız İsrail Yahudileri ve diğer yandan Amerika ve Avrupa ülkelerinin bize karşı aldığı tavırlar nedeniyle ne yazık ki okuma eğitimi kültürü açısından gözle görülür bir ilerleme kaydedemiyoruz. Bu eksikliğimizi başka yollardan temin etmeye çalışıyoruz. Ancak evlerimizde kurulu internet ağlarından ve uydu alıcılarından okuma kültürümüzü geliştirmeye çalışıyoruz” ifadesinde bulundu.

Gençlerimizin yüzde 90’ının şiir, hikâye, roman ve siyasi amaçlı kitaplardan istenildiği gibi faydalanmadığını belirten Hayrberk, gençlerin yüzde 10’unun ise kitap okumayı hobi edindiğini kaydetti.

Hayrberk, “Gençlerimizin kitap kültürü üzerinde yaptığım araştırma sonucunda; öğrencilerin, hala kendi alanlarından olan bilimsel, edebiyat, sanat ve mühendislik alanlardan kitaplar tercih ettiklerini görüyoruz. Alanları dışında kalan kitaplara fazla sıcak bakmadıklarından gençlerimiz kitap kültüründen yozlaşıyor. Bugünün gençleri ne ailede ne okul ortamında ne de sosyal faaliyet gösteren kültür merkezlerinde gereken terbiyeden yoksun bırakılıyorlar. Hatta buna yönelik somut bir adım atılmış ve ikna edici bir program dahi hayata geçirilmemiştir. Bilindiği gibi okuma öneminin temel eğitim terbiyesi yaşadığı aile ocağında başlar. Temel eğitimin çocuklarımız için çok önemli olduğunu, her vatandaşın bilincinde olduğu milli bir sorumluluktur” diye konuştu.

Siyasi bakımdan Filistin sorununun Arap dünyasının yaşamını önemli bir şekilde etkilediğini ifade eden Hayrberk, “Gelişen olaylar karşısında Arap milletinin kendi can ve mal güvenliği kalmamıştır. Gençlerimiz tanık oldukları bu olaylara çok önem verdikleri gibi hayatlarından da büyük endişe duyuyorlar. Daha sonra bu olayların sakinleştiğini gördükleri zaman, üzerlerinde derin yaralar bırakmadan acıma duygularını siyasi bir kültür anlayışında bilgileniyor. Kendilerini toparlıyor ve normal hayatlarına dönmeye çalışıyorlar” şeklinde konuştu.