Gaziantep Üniversitesinde Taramalı Elektron Mikroskobu devreye girdi

abdurrahman-kadayifci_2.JPGGaziantep Üniversitesi bünyesinde faaliyete geçen Taramalı Elektron Mikroskop Laboratuarı tüm kamu ve özel sektör araştırmacılarının hizmetinde!

Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Abdurrahman Kadayıfçı, Ülkemizde az sayıda merkezde bulunan ve yaklaşık 2.5 yıl önce Gaziantep Üniversitesi tarafından satın alınan taramalı elektron mikroskobunun bu ay devreye girdiğini söyledi.

Prof. Dr. Kadayıfçı, “Elektron mikroskobunun çalışma esaslarını belirlemek için bir yönerge de senatoda kabul edildi. Nano-teknoloji gibi ileri düzey araştırmalarda kullanılan taramalı elektron mikroskobu üniversitedeki araştırmacılar ile birlikte bölgemizdeki tüm kamu ve özel sektör araştırıcılarına döner sermaye çerçevesinde hizmet verecek ve görüntü analizi yapacak” diyerek, Taramalı elektron mikroskobunun kullanımının Mühendislik Fakültesi Dekanlığı tarafından koordine edileceğini söyledi.

“Taramalı elektron mikroskobu; tekstil, elektronik, ileri malzemeler, fizik ve kimya gibi mühendislik çalışma alanlarının farklı araştırma-geliştirme projelerinde yaygın kullanımının yanında,  mikro-elektronikte yonga üretiminde, sanayinin değişik kollarında hata analizlerinde, biyolojik bilimlerde, tıp ve kriminal uygulamalarda da sıklıkla kullanılmaktadır”   diyen Prof. Dr. Kadayıfçı, “Gerek ayırım gücü, gerek odak derinliği, gerekse görüntü ve analizi birleştirebilme özelliği, taramalı elektron mikroskobunun kullanım alanını genişletmektedir.  Nanometre derinliklerinde yüzey taraması yapabilen elektron mikroskobu ile bir cismi yaklaşık bir milyon defa büyütüp, bunu bir ekranda göstermek ve buradan fotoğrafını almak mümkün olmaktadır. Gelişmiş optik mikroskoplarda ise bu büyütme ancak birkaç bin defa olmaktadır. Optik mikroskoplarda görüntünün elde edilmesinde ışık kullanılırken, elektron mikroskoplarında, ışık yerine elektron kullanılmaktadır. Diğer taraftan satın alınmasının üzerinden uzunca bir süre geçmesine rağmen mikroskobun yeni kullanıma başlanması önemli bir kayıp olarak değerlendiriliyor” ifadesinde bulunarak, Taramalı elektron mikroskobu ile ilgili detaylı bilgilere http://gul6.bim.gantep.edu.tr/~sem_lab/ adresinden ulaşılabileceğini söyledi.