Üniversitemizde Barak Gecesi Düzenlendi

asim-kuzuluk.jpgGaziantep Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı tarafından, Atatürk Kültür Merkezi’nde, “Barak Kültürü Gecesi ve Asım Kuzuluk Konseri” düzenlendi. Öğr. Gör. Esin Yanık ve Öğr. Gör. Mustafa Aslan tarafından düzenlenen “Barak Kına Gecesi” salonu dolduran izleyicilere unutulmaz bir gece yaşattı.

kina-yakarken.JPG“Aman Geze Geze de”, “Kara Dağın Bozyılanı”, “Kaftan Kafa Hükmederdi”, “Karacaoğlan”, “Hüseyin Ağam”, “Ben Seni Severim”, “İskân”, “Yorgunum Yokuş Çıkamam” gibi uzun, içli, yanık, Barak türkülerin seslendirildiği Asım Kuzuluk konseri ve Konservatuarımız öğrencileri tarafından seslendirilen “Antep Türküleri” coşkuyla izlendi.

ruhi-ersoy-son.JPGGecenin açılış konuşmasını yapan Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ruhi Ersoy, bu kültürün otantik yapısı, sahadaki sanatçılarıyla, bu kültürün üzerinde ince işçilik yaparak, eğitim alarak, devlet sanatçısı olmuş, bu kültürün üzerinden kariyer yapmış insanların olduğunu ve bu kültürü bildiklerini söyledi.

Barak isminin mitolojik bir yorumdan destan kahramanlarına kadar, muhtelif yorumlar ve tanımları olduğunu söyleyen Ersoy, “Barak Türkmenlerinin Anadolu’ya Oğuz boyunun göçüyle; Erzurum Horasan’dan, Sivas Yozgat arası ve daha sonra da iskân politikasıyla o yöreden, Hatay üzerinden Rakka İskân politikasıyla Culap’a yerleştirilen bir Türkmen boyu olarak biliniyor” diye konuştu.

kina-yakarken-2.jpgErsoy, “Bulundukları yerde yaşam tarzlarıyla geleneklerine ve geçmişteki kahramanlıklarına, yaşam tarzlarına bağlı olarak, oba geleneğiyle günümüzde dahi kimliğini muhafaza ederek, ‘bizim baraklılığımız Türklüğümüzün delilidir’ anlayışıyla, çok vatanperver, memleketini seven insanlardır. Geçmişte, Osmanlı ile kavgalı olsalar da, resmi devletin kendilerini yönetme arzusuna karşı duydukları isyanı, Barak havası iskân havalarıyla seslendirseler de, O mayanın harmanlanması ve Cumhuriyetin kuruluşuyla bu duyguları kendilerini fark eden ‘Cumhuriyetin temeli yüksek Türk kültürüdür’ düşüncesinden hareketle, Türkiye Cumhuriyeti Devletiyle kendi kimliklerinin fark edilmesiyle, devlete olan bağlılıkları bir o kadar da artmıştır” diyerek, Baraklıların bu çerçevede kültür ürettiklerini söyledi.

“Gaziantep Üniversitesi olarak, son 7 – 8 ay içerisinde bulunduğumuz coğrafyada yerelden ulusala, ulusaldan evrensele açılım yapmanın mücadelesini veren bir anlayışla hareket etmekteyiz” diyen Ersoy, “Konservatuar olarak, ortaya bir ürün koyma mücadelesi içerisinde, ‘Kültür Sanat Günleri’ diye bir program başlattık. Hey gidi Karadeniz, Harput Kültür Gecesi Çayda Çıra, Sakarya Üniversitesi Devlet Konservatuarının Türk Güneşi Dans topluluğu gibi daha nice etkinliği sizlerle buluşturacağız” ifadesinde bulundu.

rektor-konusma.jpgGecenin sonunda konuşan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, “Yöremizin engin kültürü olan Barak Kültürünü, Gaziantep Üniversitesi Konservatuarı olarak yaşatmak, bu kültürü bölgemize ve Türkiye’ye yaymak zorunda olduğumuzu düşünüyorum. Türk Musikisi Devlet Konservatuarı olarak buna hazırız. Sayın Asım Kuzuluk, son derece güzel yorumuyla bu kültürü ülkemizin batısında İstanbul da icra etmektedir. Bizim için son derece değerlidir” şeklinde konuştu.