“Gaziantep ve Halep İllerindeki Akrilik İplik İşletmelerine Kalifiye Teknik Eleman Yetiştirilmesi”

33-myo_proje.JPGGaziantep Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Tekstil Programı Bölümü tarafından, Devlet Planlama Teşkilatı’nın desteklediği “Gaziantep ve Halep İllerindeki Akrilik İplik İşletmelerine Kalifiye Teknik Eleman Yetiştirilmesi” adlı projenin çalışmalarına başlandı.

Projenin “Türkiye – Suriye Bölgelerarası İşbirliği Programı 2008 Yılı III. Teklif Çağrısı” çerçevesinde gerçekleştiğini belirten Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ergun Erçelebi, projeyle Gaziantep ve Halep illerindeki akrilik iplik işletmelerinin verimliliğini arttırarak, kalite seviyelerinin yükseltilmesini hedeflediklerini söyledi.

Doç. Dr. Erçelebi, “Proje Tekstil Programı Öğr. Gör. Yahya Ağır’ın Koordinatörlüğünde, Öğr. Gör. Canan Dilan Çelikel, Öğr. Gör. Seval Uyanık ve Öğr. Gör. Asuman Kanber tarafından hazırlanıyor. Projenin amacı bölge illerde eğitim veren orta ve yükseköğretim kurumlarındaki ilgili öğretim elemanları ve öğretmenler akrilik iplik üretimi konusunda tam donanımlı bir şekilde eğitilerek, öğrencileri teknik olarak tam kalifiye bir şekilde yetiştirmeleri sağlanacaktır. İşletmeler donanımlı elemanlar ile verimliliklerini ve üretim kalite seviyelerini yükselterek bölge ve dünya ile rekabet etme gücü elde etmiş olacaklardır” şeklinde konuştu.

Gaziantep Meslek Yüksekokulumuzun “MEB-YÖK Meslek Yüksek Okulları Program Geliştirme Projesi” çerçevesinde 2002 yılında Tekstil Programı müfredatını hazırladığını ifade eden Erçelebi, “Dolayısıyla Yüksekokulumuz Türkiye’de bulunan meslek liseleri, meslek yüksekokulu ve mühendislik fakültelerinin tekstil programı müfredatlarını ve alt yapılarını iyi tanımaktadır. Türkiye’de tekstille ilgili tüm yükseköğretim ve ortaöğretim kurumlarında akrilik iplikçiliği gibi tekstilin özel alanlarını oluşturan konularda hiçbir eğitim verilmediği önemli bir tespittir. Eğitimdeki bu eksiklik nedeniyle işletmeler kalifiye teknik eleman temin edemediklerinden üretimde istenen verim ve kalite düzeyine ulaşmada büyük sıkıntılar yaşanmaktadır” diye konuştu.

Türkiye’de mevcut akrilik iplik işletmelerinin yüzde 90’ının Gaziantep’te kurulu olup, Gaziantep Sanayi Odasına kayıtlı 89 akrilik iplik işletmesinin olduğunu vurgulayan Erçelebi, Suriye’de ise akrilik iplik işletmelerinin tamamının Halep’te bulunduğunu kaydetti.

Erçelebi, “Proje kapsamında Gaziantep ve Halep illerindeki işletmelerde teorik ve pratik çalışmalar yapılarak zengin içerikli kaynak kitap, interaktif CD ve web sayfası oluşturulacaktır. Böylece, bölgesindeki hedef kitle içinde yer alan yaklaşık 100 akrilik iplik işletmesi ve bu işletmelerde halen çalışan yaklaşık bin 500 teknik eleman ile bölgedeki tüm ortaöğretim ve yükseköğretim tekstil programında öğrenim gören ve öğrenime aday öğrenciler için ilk kapsamlı pratiğe dayalı kaynak çalışması yapılmış olacaktır” ifadesinde bulundu.