Öğretmenlere Hizmet İçi Eğitim Desteği

egitim_projesi.JPGGaziantep Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü öğretim üyeleri tarafından TÜBİTAK’ın desteklediği, “İlköğretim Öğretmenlerinin Fen ve Matematik Alanlarındaki Mesleki Gelişim Modeli ve Bu Modelin Yaygınlaştırılması” adlı projenin çalışmalarına başlandı.

Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erhan Bingölbali, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Fatih Özmantar, Yrd. Doç. Dr. Yılmaz Sağlam, Yrd. Doç. Dr. Servet Demir’den oluşan proje ekibi, TÜBİTAK’ın “Bilimsel ve Teknoloji Araştırma Projelerini Destekleme Programı” adı altında desteklediği en yüksek bütçeli proje özelliğini taşıdığını söylediler.

Projede, öğretmenlerin eğitim modeli çerçevesinde sergilemiş oldukları gelişimin inceleneceğini belirten Proje Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Erhan Bingölbali, “Fen ve matematik alanlarında yeni öğretim programının hedeflemiş olduğu ortak becerileri, öğrencilerin kazanmalarına olanak tanıyacak bir sınıf ortamının oluşturulması için gerekli donanımının halen hizmet vermekte olan öğretmenlere kazandırılmasına yönelik, bir hizmet içi eğitim modelinin geliştirilmesi yönünde çalışacağız. Geliştirilen bu model kapsamında, eğitim alan öğretmenlerin sınıf içi uygulamaları ile modelin çalışan veya çalışmayan yönleri belirlenip, pratik değerleri arttırarak modelin formatör öğretmenler ile yaygınlaştırılması sağlanacak” diye konuştu.

“Yeni öğretim programında bilginin öğretmenden öğrenciye aktarıldığı bir sınıf ortamı yerine, bilginin bireyin kendisi tarafından yapılandırıldığı ortamın oluşmasının amaçlanmalıdır” diyen Yrd. Doç. Dr. Bingölbali, öğrenme ortamı oluşturularak yeni öğretim programlarının öğrencilerin genel olarak belirli beceriler elde etmesinin hedeflendiğini kaydetti.

Bingölbali, “Türkiye genelinde öğretmenler yeni öğretim programında sadece bir haftalık eğitime alınmışlardır. Fakat yapılan araştırmalarda öğretmenlerin bu eğitimi yetersiz bulduğu ve yeni öğretim programını uygulamada zorluklarla karşılaştıkları ortaya çıkmıştır. Bu kısa süreli eğitim semineri, öğretmenlerin yeni öğretim programın uygulama noktasında ihtiyaç duyacakları bilgi ve becerileri sağlamada yetersiz olmuştur. Projemizle bu yetersizlik konusunda öğretmenlerimize destek olmak istiyoruz” ifadesinde bulundu.

Sınıf öğretmenleri, ilköğretim matematik öğretmenleri, fen bilgisi öğretmenlerini projenin hedef kitlesi olarak belirlediklerini ifade eden Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Fatih Özmantar, “Projemiz 2005 yılında değişen öğretim programının etkin bir şekilde uygulanması için öğretmenlerimize bu konuda destek veren, öğretmen merkezli bir çalışma olacak. Sonuçta; bu alanda özel eğitimden geçirilerek yetiştirilen öğreticiler, gelişim modelimizin yaygınlaşmasını sağlayarak, yaklaşık 10 bin öğrenciyi etkileyecek bir proje meydana gelecektir” şeklinde konuştu.

Geliştirilen eğitim modelinin sadece Gaziantep’te değil, tüm Türkiye’de uygulanabilir olmasını amaçladıklarını vurgulayan Özmantar, “Gaziantep Üniversitesi Eğitim Fakültesi yeni kurulan bir fakülte. Bölüm olarak özellikle ilimizin eğitim sorunlarına çözüm bulmak istiyoruz. Sonuca dönük projelerle eğitim sorunlarının çözümüne katkıda bulunmak ve bu katkıyı sadece ilimizle sınırlı bırakmayıp tüm ülkemize yaymak istiyoruz” diye konuştu.