“Enerjimizi verimli kullanmalıyız”

enerji.jpgGaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Kanoğlu tarafından, Enerji Verimliliği (EN-VER) Projesi eylem planı kapsamında Makine Mühendisliği Konferans Salonu’nda, “Enerji Verimliliği Projesi” adlı konferans verdi.

Enerjinin çok önemli bir konu olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kanoğlu, enerjinin tasarruflu bir şekilde kullanılması gerektiğini aksi takdirde yaşam standardında ve üretim kalitesinde düşüş yaşanabileceğini kaydetti.

Kanoğlu, “Isıtma, aydınlatma ve ulaşım ihtiyaçlarımızı karşılarken, elektrikli ev eşyalarımızı kullanırken, kısacası günlük yaşantımızın her safhasında enerjiyi verimli kullanmak suretiyle, ihtiyaçlarımızdan kısıtlama yapmadan aile bütçesine, ülke ekonomisine ve çevremizin korunmasına katkı sağlamamız mümkündür” şeklinde konuştu.

Enerjiyi verimli bir şekilde kullanmamız gerektiğini ifade eden Kanoğlu, en önemli enerji kaynağımız olan petrol ve kömür gibi fosil yakıtlarının hızla tükendiğini söyleyerek, “Enerji üretim ve tüketim süreçlerinde ortaya çıkan sera gazı emisyonları küresel ısınma ve iklim değişikliğinin en önemli nedenleri arasındadır” dedi.

Çevreyi kirleten pek çok nedenin olduğuna değinen Kanoğlu, fabrikaların, elektrik santrallerinin, konutların, işyerlerinin ve araçların fosil yakıt yakarak havayı kirleten yanma gazları çıkardığını belirtti. Havayı en az kirleten yakıtın doğalgaz olduğunu söyleyen Kanoğlu, “Çevre kirliliği insan sağlığını bozan pek çok etki bırakır. Astım, nefes darlığı, kanser, kalp hastalıkları, akciğer hastalıkları gibi rahatsızlıklara sebebiyet verir. Hayvan sağlığını ve bitkisel hayatı olumsuz etkiler ve küresel ısınmaya neden olur” ifadesinde bulundu.

Karbon monoksitin renksiz, kokusuz ve zehirli bir gaz olduğunu vurgulayan Kanoğlu, “Karbon monoksit araçlardan ve kömürün yakıldığı sobalardan yayılır. Akyuvarlara yapışır ve onların oksijen taşımasına engel olur. Oksijen organlara ve beyine taşınamayınca vücut refleksini ve bilinci kaybeder ve yüksek miktarlarda öldürür. Kapalı garajlarda egzoz gazlarının arabanın içine girmesiyle ve kömür sobasından çıkan gazların dışarıdaki rüzgârın ve bacanın iyi çekmemesinin etkisiyle odaya girmesiyle insanlar ölür” diye konuştu.

Elektrikli ev aletleri alırken “A” sınıfı enerji etiketli cihazların tercih edilmesi gerektiğini belirten Kanoğlu, “Evimizde kullandığımız enerjinin yaklaşık yüzde 20’si elektrikli aletler tarafından tüketilmektedir. Elektriğin büyük kısmını ise buzdolabı ve aydınlatma için harcamaktayız. Ev içi elektrik tüketim paylarının yüzde 30’u buzdolabı, yüzde 28’i aydınlatma, yüzde 10’u televizyon, yüzde 10’u elektrikli fırın, yüzde 7’si çamaşır makinesi, yüzde 6’sı bulaşık makinesi, yüzde 4’ü ütü, yüzde3’ü elektrikli süpürge, yüzde 2’si saç kurutma makinesi için kullanılmaktadır” şeklinde konuştu.

Konferans sonunda Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun tarafından Prof. Dr. Mehmet Kanoğlu’na hediye takdim edildi.