İnsan Kaynaklarının Mesleki Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi Projesi

meslek-yuksek-okulu.JPGİnsan Kaynaklarının Mesleki Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi Projesi kapsamında, Üniversitemiz Gaziantep Meslek Yüksekokuluna, Yüksek Öğretim Kurulu ve Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri tarafından ziyaret gerçekleştirildi.

Gaziantep Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ergun ERÇELEBİ yaptığı açıklamada “İnsan Kaynaklarının Mesleki Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi Projesi’nin (İKMEP), işgücü piyasası ile Meslek Yüksekokulları ve Mesleki Teknik Ortaöğretim kurumları arasında istihdam amaçlı birlikteliğin sağlanarak; hayat boyu öğrenme perspektifinde, mesleki eğitimin modernizasyonu ve kalitesinin artırılması yoluyla insan kaynakları gelişiminin teşvik edilmesini amaçlayan 2 yıllık bir proje” olduğunu söyledi. Erçelebi, Projenin bütçesi ile ilgili olarak; “Projenin finansmanı, Avrupa Birliği 2006 yılı Katılım Öncesi Mali İşbirliği Programı (IPA) hibesi olarak sağlanmıştır. Toplam proje bütçesi 15,4 Milyon Avro’dur” dedi.

Doç. Dr. Erçelebi, “İKMEP Projesinin genel hedefi, kalifiye ve vasıflı işgücünün katılımı ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki küçük ve orta ölçekli işletmelerin gelişimini ve rekabet edilebilirliğini teşvik etmektir. Projenin amacı ise hayat boyu öğrenme yaklaşımı çerçevesinde pilot olarak seçilen illerde örgün ve yaygın mesleki eğitimin modernizasyonu ve kalitesinin artırılması yoluyla insan kaynakları gelişiminin teşvik edilmesidir” diye konuştu.

Uygulama ve yönetimden sorumlu proje yararlanıcılarının Milli Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurulu olduğunu söyleyen Erçelebi, “İKMEP Projesinin uygulaması için Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinden 8 pilot il seçilmiştir. Bu iller; Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Kahramanmaraş, Malatya, Şanlıurfa, Van ve ilimiz Gaziantep’tir. Ayrıca proje için Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) Mesleki Teknik Orta Öğretim Genel Müdürlüklerine bağlı 16 ve Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı 5 pilot okul ile Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK)’e bağlı 8 Meslek Yüksekokulu seçilmiştir. Bu yüksekokullardan bir tanesi de Gaziantep Meslek Yüksekokuludur” dedi.

Erçelebi, proje kapsamında “Bilişim Teknolojileri, Elektrik-Elektronik, Gıda, Makine, Metal işleri, Otomotiv, Tekstil ve Turizm sektörleri pilot olarak belirlenmiş, bu sektörlerden bölgemizdeki iş hayatının ihtiyaçlarına göre Tekstil ve Gıda Programları Gaziantep ilimiz için seçilmiş ve buna göre çalışmalar yapılmaya başlanmıştır”dedi.

“Proje faaliyetlerinin illerde etkin bir şekilde işlemesini sağlamak amacıyla, biri Doğu Anadolu Bölgesinde diğeri Güneydoğu Anadolu Bölgesinde olmak üzere 2 bölge ofisi açılmıştır” diyen Erçelebi, “Doğu Anadolu Bölgesi için Erzurum ilinde bölge ofisi açılarak Van, Malatya, Elazığ illeri bu bölge ofisine bağlanmıştır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi için ise Gaziantep ilimiz bölge ofisi olarak seçilmiş ve Diyarbakır, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa illeri de bu bölge ofisine bağlanmıştır. Böylesine önemli bir proje için bölge ofisi olarak seçilen ilimiz ve pilot okul olarak seçilen Üniversitemizin Gaziantep Meslek Yüksekokulu, sanayi ile işbirliğini geliştirmek adına bu kapsamda çalışmalarını sürdürmektedir. Bu proje sonucunda ortaya çıkacak yeni müfredat ve çıktılarının eğitim sistemimize yansıtılması ile eğitim kalitesi arttırılarak ekonomimize direk katkı sağlayan vasıflı işgücü elde edilmesi mümkün olacaktır. Genelde bölgemizde, özelde ise ilimizde mevcut olan girişimcilik ruhunu daha da arttıracağını düşündüğümüz bu proje için her kesimden gelecek katkıları bekliyoruz. Son olarak bu proje çalışmaları esnasında bizden desteklerini esirgemeyen Rektörümüz Prof. Dr. Yavuz Coşkun’a teşekkürü bir borç biliriz” şeklinde konuştu.