“Meyve Sinekleri Ciddi Ekonomik Kayıplara Sebep Olabilir”

kapakyrd-doc-dr-murat-kutuk-9-copy.jpgGaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Kütük, TÜBİTAK tarafından desteklenen “Gaziantep, Kilis, Adıyaman ve Şanlıurfa İllerinde Meyve Sinekleri Faunası ve Sistematiği Üzerine Araştırmalar” adlı projesi için çalışmalara başladı.

Projeyi, Prof. Dr. Rüstem Hayat, Yrd. Doç. Dr. İsmail Varol ve Yüksek Lisans öğrencisi Mehmet Yaran ile birlikte yürüttüklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Kütük, bu çalışmada Gaziantep, Kilis, Adıyaman ve Şanlıurfa illerinde meyve sinekleri faunasının belirleneceğini söyledi.

Tamamlanan ve devam eden diğer projelerin sonuçlarını birleştirerek Türkiye meyve sinekleri faunasını belirleyeceklerini vurgulayan Kütük, proje sonunda bölgede olabilecek yeni türlerin belirleneceğini ve tanımlarının yapılacağının planlandığını ifade etti. Kütük, “Bu araştırma projesi, Türkiye ve bölgenin özelliklerine bağlı olarak, Ülkemizin biyolojik çeşitliliğinin belirlenmesinde katkılar sağlanacaktır” dedi.

sinek6.jpgMeyve sineklerinin yeryüzünde geniş bir yayılışa sahip olduğunu belirten Kütük, dünyada yaklaşık 4 bin 500 meyve sineği türünün bulunduğunu , ülkemizde ise 106 türün varlığının tespit edildiğini kaydetti. Bunlardan sadece 5 türün Türkiye’de tespit edildiğini belirten Kütük, bu türlerin kendisi tarafından yeni türler olarak tanımlandığını ve ülkemizde meyve sinekleri ile ilgili yapılan araştırmaların büyük bir kısmının da kendisi tarafından yapıldığını söyledi.

yrd-doc-dr-murat-kutuk-kose.jpgMeyve sinekleri türlerinden bazılarının zirai açıdan dünyada ve ülkemizde önemli ekonomik kayıplara neden olduğunu belirten Kütük, “Ülkemizde de bu türlerin varlığı bilinmekte olup bazı seneler yüz milyonlarca dolar ekonomik kayıplara neden olmuşlardır. Bunlardan, Akdeniz meyve sineği, kiraz sineği ve zeytin sineği türleri ülkemizde yayılış göstermekte olup bazı yıllarda ciddi zararlar oluşturmuş ve bundan sonra da bu tehlikenin devam ettiği düşünülmektedir” diye konuştu.

Araştırma projesinin yapıldığı Güneydoğu Anadolu bölgesinde özellikle bölge bitkisi olan Antep Fıstığı bitkisi üzerinde zarar yapan diğer böceklerin belirlenmesinde ve mücadelelerinin geliştirilmesinde bu projenin önemli yer tuttuğunu ifade eden Kütük, “Ayrıca bölgede zeytinciliğin geniş bir alanda yapıldığı bilindiğinden bu bölge için tehlikenin mevcut olduğunu ve bu yüzden bu çalışmanın sonunda elde edilecek sonuçlara göre bölge için ekonomik kayıpları önleyebilecek sonuçların da ortaya konulacağı düşünülmektedir” dedi.