“Hindistan Ekonomisi veTürkiye-Hindistan Ticari İlişkileri”

14.jpgÜniversitemiz İktisadi ve İdari ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda, Uluslar arası ticaret ve lojistik bölümü tarafından düzenlenen konferansta, Hindistan Ankara Büyükelçi Vekili Maslahatgüzar Sayın S.K Verma  tarafından “Hindistan Ekonomisi ve Türkiye-Hindistan Ticari İlişkileri” konulu bir konferans düzenlenmiştir.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Yrd. Doç. Dr. Abdüllatif Çeviker, finans sektörü küresel ölçekte bir krizin içinde olduğunu söyledi. Çeviker, “Krizin reel sektöre de aksetmesi halinde hepimizin günlük yaşamına olumsuz yansıyacağını söyleyebiliriz. Fakat biz burada felaket senaryolarını dile getirerek krize psikolojik altyapı sağlamaktan ziyade ekonomik refah, kültürel yakınlaşma ve uluslar arası barışa zemin hazırlayan dış ticareti ve gelişme yolunda bir başarı öyküsünü konuşmak üzere toplandık. Günümüzde gelişmiş ülkelerle dünyanın geri kalanı arasında gelir farklılaşmaları gittikçe artmaktadır. Bir yanda dünya nüfusunun %16sını oluşturan gelişmiş ülkelerin toplam gelirden %81lik pay alması, diğer yandaysa nüfusun %40’ını barındıran ülkelerin gelirin sadece %3’üne sahip olması farklılaşmanın derinliğini göstermektedir. Bu uçurumu kapatma çabasındaki gelişen ülkeler yenilikçi sektörlere önem verdiği ölçüde başarılı olmaktadır. Bu bağlamda innovatif özellikleriyle öne çıkan bilişim sektörünün söz konusu ülkelere önemli bir enerji sağladığı görülmektedir. Buna en çarpıcı örnek Hindistan’dır. Geleneksel sektörlerdeki başarısının yanı sıra, tüm dünyaya arz ettiği enformasyon ve iletişim teknolojisi ürünleri Hindistan’a önemli gelir artışı sağlamıştır. Bugün hayatımızda önemli yer tutan yazılımların çoğunu Hintli uzmanlar hazırlamaktadır. CRM call center gibi bilişim teknolojilerinin imkân tanıdığı hizmet sektörünün yeni ürünleri Hindistan’ın önemli ihraç kalemlerindendir” diye konuştu.

Hindistan’ın dünyanın ikinci en büyük nüfusuna sahip, demokratik bir ülke olduğunu söyleyen Verma, “Hindistan, 2007 yılı satın alma paritesi dikkate alındığında, dördüncü büyük ekonomiye sahip, Dünya Bankası verilerine göre, 3 Trilyon Amerikan Dolarından daha fazladır. Global rekabette belirgin bir avantaj sağlayan Avrupa Birliği ülkelerinin nüfusuna yakın ve Amerika nüfusundan fazla dünya standartlarında kalifiye idari ve teknik işgücüne sahip, orta sınıf nüfusu vardır. Hindistan’ın dinamik ve yüksek rekabet gücüne sahip özel sektör, uzun süredir ekonominin belkemiğini oluşturmakta olup doğrudan yabancı yatırımlar, ortak teşebbüsler ve işbirlikleri için önemli bir alan oluşturmaktadır” diye konuştu.

hindistan_elcisi.JPGHindistan’ın dünyanın ikinci hızlı büyüyen ekonomisine sahip olduğunu söyleyen Verma, “Asya Kalkınma Bankası 2006 – 2012 yılları için yüzde 9’a yakın bir ortalama büyüme oranı öngörmektedir. Büyük döviz rezervlerine dayanarak, Dünya Bankasına ve Asya Kalkınma Bankasına olan ‘yüksek maliyetli’ 3 milyar Amerikan Dolarlık kredilerde erken ödemeler yapılmıştır ve diğer krediler için de erken ödemeler değerlendirilmektedir” ifadesinde bulundu.

Verda, “Türkiye’den Hindistan’a, haşhaş tohumu, mermer ve traverten, tekstil makineleri, tekstil kumaşları, diğer makineler, halı ve yer döşemeleri, kimyon tohumu ihraç edilmektedir. Hindistan’dan Türkiye’ye ise, organik kimyasallar, pamuk / pamuk ipliği, sentetik lifler, plastik / plastik ürünleri, dericilikte kullanılan kimyasallar ve boyalar, işlenmemiş çinko, demir çelik / ürünleri, ipek ve ipekli ürünler, jüt ve ürünleri, halı ve pamuklu yer döşemeleri, bayan bluzları ve etekleri, otomotiv parçaları ile küçük elektrikli aletler ihraç edilmektedir” dedi.