Gıda Atıklarının Ekstrüzyon Yoluyla Değerlendirilmesi

kapak21.jpgGaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol İbanoğlu, “Avrupa Birliği (AB) Altıncı Çerçeve Projeleri” kapsamında (FP6), “Gıda Atıklarının Ekstrüzyon Yoluyla Değerlendirilmesi” adlı projesinin çalışmalarını sürdürüyor.

Proje çalışmalarına 2005 yılında başladığını söyleyen Prof. Dr. İbanoğlu, projenin devam ettiğini ve Avrupa’nın 13 değişik üniversite araştırma enstitüsü ve gıda endüstrileriyle birlikte yürüttüklerini belirterek; ekstrüzyonun gıda endüstrisinde kullanılan modern, ekonomik ve çok esnek bir sistem olduğunu belirtti.

Prof. Dr. İbanoğlu, arpa sanayi yan ürünlerinin ve karnabahar, kırmızı lahana gibi sebzelerin besleyici değeri yüksek gıda üretiminde kullanılabileceğini söyledi. Elde edilen ürünlerin yağı, tuzu, şekeri azaltılmış ve çocukların da güvenle kullanabilecekleri besinler olduğunu belirten İbanoğlu, “Bu projeyle besleyici değeri yüksek olan gıda atıklarını ekonomik bir şekilde gıda endüstrisine kazandırmayı hedefliyoruz” dedi.

Projeden elde edilen sonuçlar ışığında, gıda sanayindeki bazı atık maddelerin katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesinin mümkün olacağını ifade eden İbanoğlu, besin değeri yüksek bu atıkların gıda sektörünün kullanımında kullanılacağını söyledi.