ATATÜRK DEVRİMLERİ

yunus-emre-tansu.jpgÜniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda Atatürkçü Düşünce Kulübü tarafından gerçekleştirilen “Atatürk Devrimleri” konulu konferansa, Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunus Emre Tansü konuşmacı olarak katıldı.
Atatürk Devrimleri Türkiye’nin yapısal dönüşümü içinde, sağ-sol ve dinci yaklaşımlardan ziyade devletin temel düşünce sistemi olarak kabul edilmiştir diyen Tansü; “Atatürk’ün çağdaşlaşma, milletleşme projeleri vardı. Bugün bu iki proje tehdit altındadır. Atatürk ulus devlet formasyonundan taviz vermemiştir. Atatürk Dönemi’nde, Türkiye ittifaklarca Milletler Cemiyeti’ne davet ediliyordu. Ancak bu dönemde ittifakların kapısında içeri girmeyi bekleyen biziz. 15 yıllık Cumhurbaşkanlığı döneminde bütün dünya liderleri Atatürk’ü ziyaret edip, ondan fikir almışlar, bir nevi Atatürk’e akıl danışmışlardır. Günümüzde ise Türkiye’yi yönetenler Atatürk’ün yönetimindeki Türkiye’de olduğu gibi bir ağırlığı yoktur” diyerek, Atatürk’ün eşsiz bir lider olduğunu söyledi.

Tansü, “Atatürk ilke ve devrimlerinin koruyucusu gençlerdir. Atatürkçü düşünceyi gençlere öğretmiyoruz. Büyük bir kültür erozyonunun içindeyiz. Kendi kültürümüze ait hiçbir şeyi bilmiyoruz buna karşılık batının kültürünü örnek alıyoruz. Bununla beraber laik anti-laik kavgasını sürdürmekteyiz. Atatürk’ün en önemli isteklerinden biri bireyselleşmeydi ancak Türkiye’nin batısı bireyselleşirken, doğu ve güneydoğu bireyselleşememiştir. Atatürk ilke ve devrimlerini benimsediğimiz ölçüde vatanın bütünlüğünü koruyabiliriz. Bu milletli bir arada tutan değerler başında Atatürk vardır. İkincisi ise Çanakkale ruhudur, Çanakkale ruhu yok olmadığı sürece bu ülke yıkılmaz. Üçüncüsü Türk kültürüdür. Dördüncüsü ise; Müslümanlıktır, ancak bazılarının anladığı gibi laiklikten çıkıp da anti-laik olmak değildir” diye konuştu.