Bağlama Virtüözü Çetin Akdeniz:“Babam Bağlamaya Çağ Atlatan Kişidir”

c.JPGKüçük yaşlarda müziğe ilgi duyan, bağlama virtüözü Çetin Akdeniz babasının da etkisiyle bağlamaya merak salmış. Babası Ragıp Akdeniz gibi bir üstadın oğlu olmayı büyük bir gururla söyleyen Akdeniz, “Babam bağlamaya çağ atlatan kişidir ve O’nun yeri bambaşkadır” diyor.

Gaziantep Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde bağlama virtüözü Çetin Akdeniz tarafından gerçekleştirilen söyleşiye ilgi büyüktü. Bu mesleği seçmesinde babasının çok büyük etkisi olduğunu söyleyen Akdeniz, “Babam her zaman kendi çabalarıyla bir yerlere gelen bir insandı. Bağlamaya karşı da özel bir isteği varmış. Karadeniz kemençesini, kabak kemaneyi ustalıkla çalabilen bir usta. Babam o zamanda yaptığı bağlamaları Agop Ustanın dükkânına bırakırmış. Bir gün Agop Usta babama sana malzeme versem bana bağlama yapar mısın demiş, babam da büyük bir memnuniyetle elbete ki demiş. Ondan sonra kazandıkları ile kendi dükkânını açmış ve babamın ünü kısa bir süre içerisinde yayılmaya başlamış” şeklinde konuştu.

Orhan Gencebay, Arif Sağ gibi ustalarla tanışmasının bağlamayı sevmede çok büyük etkisi olduğunu belirten Akdeniz, “Büyük ustalar babamın dükkâna gelip gittikçe, bağlamaya olan ilgim daha da arttı. Hatta bağlamam olmadığı halde eve gidip, elime bir süpürge alıp, çalarmış gibi onları taklit ederdim. Tabi babam bende ki, bu isteği görünce bana bir cura yaptı. Her zaman bu işin üstüne gitmemi, daha sonra çok başarılı bir sanatçı olabileceğimi söyledi. Daha sonra, Nida Tüfekçi’nin kurmuş olduğu Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nı kazandım. En başta babam daha sonra, Orhan Gencebay, Arif Sağ, Nida Tüfekçi, Neşet Ertaş gibi ustalar benim bu günlere gelmemi sağlayan kişilerdir” dedi.

img_8130-copy.JPGBağlama dışında başka enstrümanlar çaldığına da değinen Akdeniz, “Bu işin eğitimini almış biri olarak ne maddi ne manevi hiçbir şekilde karşılığını alamıyorum. Hocam niye albüm yapmıyorsunuz diye sitemler aldığım zamanlarda oluyor. Yapabildiğim kadar albüm yapacağım, müzik adına elimden gelen her şeyi yapmaya çalışacağım. Tabi ki hem yurtiçi hem de yurt dışı konserlerimiz de devam edecek” şeklinde konuştu.

Bağlama da her zaman iddialı olduğunu söyleyen Akdeniz, “Senelerce bu konuda hep tevazu gösterdim ama artık göstermeyeceğim. Çünkü bir insana kolay kolay “Bağlama Virtüözü” adını vermezler. İnsanlar bilinçsizce başkalarına virtüöz adını verebilirler ama önemli olan onu hak etmektir. Bir virtüöz, sadece güzel çalan demek değildir. Bu işin eğitimini almış, bağlamadaki akortları, düzeni, çeşitlerini, kısacası bağlamanın her yönünü bilen kişi “Gerçek Bağlama Virtüözüdür.” Genç arkadaşlara önerim, hiçbir zaman taklit etmeden, ustalarımızı kendilerine örnek almaları ve onlardan yola çıkarak kendilerine tarz yaratmalarıdır” dedi.

cetin-tek.JPGŞu ana kadar Tarkan, Sezen Aksu, Mustafa Sandal, Zülfü Livaneli, Haluk Levent, Mahsun Kırmızıgül gibi pek çok sanatçının albümünde bulunduğunu belirten Akdeniz, “Şuana kadar sözlü albümüm yok. Konserlerde, TV programlarında bazen sözlü eserlere de yer verdiğim oluyor. Ama bağlamanın önemini kaybetmemek için solistlik yapmıyorum. Kanımca güzel bir sesim de yok. Ancak sesime uyabilecek repertuar seçersem o zaman söylüyorum. Şunu belirtmeliyim ki Çetin Akdeniz’in bir bağlama sanatçısı olduğunu unutturmamam gerekiyor.

İnsanların her gün yeni şeyler öğrenmeleri gerektiğine inanıyorum ve hiçbir zaman ben tamamım demiyorum. Zirvede olmak mümkün değil ama kariyer olarak iddialı bir yerdeyim” şeklinde konuştu.Söyleşinin sonrasında Üniversitemiz Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Bölümü Öğr. Gör. Fahri Çepik’in Üniversite adına sunduğu plaketi alan Akdeniz, söyleşinin ardından eserlerini imzaladı.