Uluslararası Gaziantep Araştırmaları Sempozyumu

İlimiz Gaziantep kültür, edebiyat, sanat yönünden son derece zengin malzemeye sahip bir kenttir. Bu kültür zenginliği konuya hevesli amatör araştırıcıların ya da konunun uzmanı bilim insanlarının ilgisini çekmiştir. Bugüne kadar dağınık olarak çeşitli çalışmalar yapılmıştır, bunlar da derleme ağırlıklıdır. Maalesef Gaziantep ve çevresinin kültürü, ağız özellikleri ve edebiyatı sistemli şekilde ve çağdaş bilimsel metodlarla araştırılıp incelenmemiştir.

Gaziantep araştırmalarının ilki niteliğinde olmak üzere düzenlemekte olduğumuz  “ULUSLARARASI GAZİANTEP ARAŞTIRMALARI (SÖZLÜ KÜLTÜR DİL ve EDEBİYAT) SEMPOZYUMU”nda, Gaziantep ve çevresi ile ilgili olarak Türkiye’de ve Türkiye dışında gerçekleştirilen çalışmaların bilimsel bir zeminde bir araya getirilmesi sağlanacaktır. Gaziantep Üniversitesi olarak öncülüğünü yaptığımız bu sempozyum, bölgemizle ilgili yeni bilimsel çalışmaların ortaya konulabilmesi, zengin halk kültürümüzün ve halk edebiyatımızın, yöresel ağız özelliklerinin, bölgede yetişmiş edebiyatçı ve dilcilerin, bölgenin dil ve edebiyat zenginliğinin araştırılması, tanıtılması ve yaşatılması amacıyla yalnız Gaziantep için değil, edebiyat, dil,  folklor dünyası için de önemli sonuçlar içerecektir.

Sempozyum, 10–12 Nisan 2008 tarihinde Gaziantep’te yapılacaktır.

Sempozyum konu başlıklarımız Düzenleme Kurulumuz tarafından şu çerçevede belirlenmiştir:

Gaziantep ve GAP bölgesinin anlatmaya dayalı halk edebiyatı malzemeleri, halk türküleri, âşık edebiyatı, halk inanışları, gelenek-görenekleri, vb. üzerine hazırlanan bildiriler ve bu konularla ilgili Türk dünyası ile karşılaştırmalı çalışmaları içeren bildiriler,
Gaziantep’in yetiştirdiği edebiyat ve dil bilginleri, bu bölgeden çıkan tanınmış yazar ve şairler üzerine hazırlanan bildiriler ve bu konularla ilgili Türk dünyası ile karşılaştırmalı çalışmaları içeren bildiriler,
Gaziantep ağzı üzerine çalışmalar.
Küreselleşen dünya konjöktrüründe Türkolojinin yöntem sorunları

Bu sempozyumu konu itibariyle daha geniş boyutta düşünmek mümkündür. Şüphesiz Gaziantep, arkeolojisinden el sanatlarına musikisinden halk oyunlarına kadar çok sayıda ve çeşitlilikte sempozyuma malzeme verecek kadar zengin bir kültür medeniyet hazinesine sahiptir. Dileğimiz diğer konuların da farklı disiplinler tarafından yeni sempozyumlarla işlenmesidir.

Gaziantep Araştırmaları Sempozyumuna yurt içinden, yurt dışından ve ilimizden 70 civarında bilim insanı başvurmuş bulunmaktadır.
 
Gaziantep’le ilgili düzenlemekte olduğumuz bu sempozyumun şehrimizle bütünleşme noktasında kentimizin önde gelen kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde gerçekleştirilmesini ve hizmet noktasında destek olunmasını bekliyoruz.