Üniversitemizde “Avrupa Birliği ve İslam, Son Gelişmeler” Konulu Konferans Düzenlendi

Gaziantep Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezinde Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş tarafından “Avrupa Birliği ve İslam, Son Gelişmeler” konulu konferans düzenlendi.

Konferansa; Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Gaziantep Valisi Erdal Ata, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türkay Dereli, Rektör Danışmanları Prof. Dr. Mehmet Özaslan ve Prof. Dr. Cahit Bağcı, çok sayıda akademik ve idari personel ile öğrenci katıldı.

Avrupa Birliği ve İslam konusunun geniş bir alanı kapsadığını belirten Prof. Dr. Yalçıntaş, Atlantik Denizinden Okyanusya’ya Fas’tan Endonezya’ya kadar, tarih boyunca ise Hicret’ten bugüne kadar devam ettiğini söyledi.

Prof. Dr. Yalçıntaş, “Biz konuyu Türkiye ve AB çerçevesinde ele alıyoruz. Bulunduğumuz Bölgede 2. Dünya Harbi bitiminden hemen sonra Avrupa ve Batının yol açtığı, İslam ülkelerine karşı savaşlar ardı ardına devam etti. 1947’den itibaren Filistin Harbi, Kıbrıs Savaşı, Süveyş Harbi, Lübnan’a Askeri Müdahale, Irak’ı İstila Savaşları, Saddam’ın İdamı, Afganistan Harpleri, Libya’daki Silahlı Müdahale, Hava bombardımanları, Kaddafi’nin Katledilmesi ve halen Suriye’de devam eden kanlı savaş.Bunların hepsi İslam ülkelerinde cereyan etti ve ediyor” diye konuştu.

İslam’a karşıtlığın somut sonucunun, Avrupa Birliğinin Türkiye’mizin tam üyelik müzakerelerin dondurulması olduğunu belirten Prof. Dr. Yalçıntaş, “Batıda, bize en yakın olan Avrupa’da AB’de ise İslam’a karşı başka bir düşmanlık, son dönemde daha da belirgin olarak dini sosyal, insan haklan alanında İslam’a ve Müslümanlara karşı sürdürülüyor; İslamofobya. Bu düşmanlık, özellikle, 11 Eylül 2001 New York Çifte Kuleler terör olayları neticesinde açığa çıktı, belirginleşti ve devam ediyor” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Yalçıntaş, “AB’ye alınmamamızın asıl sebebi: İslam, ayrıca Nüfus ve Ekonomi. En son Alman Bakanının açıklaması ‘Müslümanlar Almanya’nın parçasıdır fakat İslam değildir. Tarih ve Sosyal Yapı bu beyanın aksini gösteriyor. Kendi Dinlerinden Koptular. Kiliseler boşaldı; Camiler doluyor, sayıları artıyor.Nüfusları azalıyor. Müslümanlar artıyor, yüzde 1’den yüzde 5’e çıktı. Avrupa’da Sosyal, ekonomik krizler yapısal hale geldi, İşsizlik arttı.İslam ülkelerinin zenginliklerini elde tutmak istiyorlar. Petrol gibi.Toprak elde etmek ve siyasi nüfuzlarını sürdürmek istiyorlar” ifadesinde bulundu.

Prof. Dr. Yalçıntaş, “Medeniyetler İttifakı çalışmaları hızlandırılmalı. Bu ittifak BM eski Genel Sekreteri Koffi Annan tarafından İspanya Başbakanı Sayın Zapetero ile Türkiye Başbakanı Sayın R. Tayyip Erdoğan Başkanlığında İspanya ile Türkiye arasında kurulmuştur. İslamiyet’in gerçeği bütün Dünyaya ve özellikle de Avrupa kıtasındaki tüm ülkelere tanıtılmalı. Meşru bütün vasıtalar kullanılmalıdır. Avrupa’da yerleşip orada yaşayan Müslümanlar bilinçlendirip, organize edilmelidir. 2005 yılında Avrupalı Müslümanlar Birliği (EMU) İstanbul’da kurulmuştur” diye konuştu.

 “Avrupa’da yaşayan Müslümanların öz kimliklerini korumalarına etkin bir şekilde yardımcı olunmalıdır” şeklinde konuşan Prof. Dr. Yalçıntaş, “Uyum sağlanmalı fakat “erime” söz konusu olmamalıdır. Avrupalı Müslümanlar içinden, donanımlı, entelektüel, etkili gruplar oluşturulmalı. Müslüman gençlerin yüksek tahsil yapmaları burslarla teşvik edilmelidir. Buna yardımcı olacak bir proje ilgili bakanlığa iletilmiştir” ifadesinde bulundu.

Konferansın sonunda Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun tarafından, Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş’a hediye takdim edilirken, Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş tarafından ise Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun’a kendisinin “Hatıralar” adlı kitabı takdim edildi.

Hediye takdiminin sonrasında konuşan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, “Birçok alanda hayatımıza olağanüstü katkıları olmuş, yaşayan efsane bir entelektüeldir. Memleketini seven, milletini seven bu konuda hayatını adamış ender insanlardan biridir. Gaziantep Üniversitesine gelerek, bize bu konferansı sunmasından büyük şeref duyduk. Yaşayan bir fikir adamı, her açıdan mükemmel bir insan. Yazdıklarını okumak, konuştuklarını dinlemek bize feyz verecektir. Bugün bize ışık tutan abidevi bir şahsiyetsiniz. Geldiniz, bizi ihya ettiniz” şeklinde konuştu.