Üniversitemizde “İnşaat Uygulamaları ve Mimarlıkta Verimlilik” Adlı Panel Düzenlendi

609-mimarlik.jpgGaziantep Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanlığı, MPM Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürlüğü ve Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi işbirliğiyle, Üniversitemiz İnşaat Mühendisliği Bölümü Toplantı Salonu’nda “İnşaat Uygulamaları ve Mimarlıkta Verimlilik” adlı panel düzenlendi.

Panele, Milli Prodüktivite Merkezi Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürü Mustafa Balaban,  Üniversitemiz İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa Günal, Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüsnü Uğur ve Gaziantep Mimarlar Odası Şube Başkanı Asım Güzel katıldı.

Üniversitemizle verimlilik kültürünün bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalar yaptıklarını ifade eden Milli Prodüktivite Merkezi Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürü Mustafa Balaban, “Hayatımızın her alanında kullandığımız yerler yapılardır. 1950’li yıllarda özellikle sanayi yapısında ki değişiklikler Türkiye’ye iki farklı unsur verdi. Bunlar sosyal değişiklik ve bu sosyal değişikliğe bağlı olarak insanların ihtiyaçlarını giderecekleri konutlar oldu. İnsanların gelir gruplarına göre çeşitli yapı tarzları, nüfusun şehre göçü ile birlikte yoğunlaştı. 80’li yıllardan sonra ise çarpık yapılaşma arttı. Verimlilik özellikle kaliteli bir yaşamı hak eden insanın hayatının daha yaşanılabilir olması için elinde bulunan imkânları azami derecede kullanabilmesidir” şeklinde konuştu.

İnşaat sektöründe iş güvenliğinin çok önemli olduğunu vurgulayan Üniversitemiz İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa Günal, “İnşaat uygulamalarını verimli hale getirmeliyiz. Verimlilik, bir iş yaparken nasıl bir çıktı aldığınızdır. Biz yaptığımız işten ne kadar fazla çıktı alırsak o kadar verimli oluruz. Sonuçta, insanların daha mutlu yaşamalarını sağlarız. İnsan mutlu oldukça yaptığı işte daha verimli olur” diye konuştu.

“Mimarlık, ölçülür bilgi ve işlevsellikle sonuçlanır” diyen Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüsnü Uğur, “Mimarlık mekân yaratma sanatıdır. Günümüzde mimari bir sanat ama mimarlıkta sanat kadar ekonomide önemli. Resimle, heykelle mimarlığı kıyaslayacak olursak, bir heykeli beğenmeyebilirsiniz ama bir mimarlık sonucu oluşan yapının içinde yaşamak zorundasınız. Bir kulübeden saraya kadar hepsi mimarlık sanatına girer. Yaptığınız yapı sanat olmakla birlikte, sağlam ve işlevsel de olmalıdır” şeklinde konuştu.

Hayatın her alanında verimlilikle karşılaştığımızı söyleyen Gaziantep Mimarlar Odası Şube Başkanı Asım Güzel, mimarlığın en eski mesleklerden birisi olduğunu kaydetti. Güzel, “19. yüzyıla gelinceye kadar, mimarlık süsleme sanatına dönüşen bir olduydu. Kimse mimarlığa toplumsal sorunlar yüklemedi. Mimarlık sadece bir bina yapmaktan ibaret değildir. Aynı zamanda o mekânı yaratıp, ilişkilendirmektir. Mimarlığın toplumsal yönü ön plana çıkınca, kentsel önemi de ortaya çıktı. Siz bir şeyin üretimini yaptığınız zaman, girdiler çıktıdan daha yüksek bir verimliliğe sahipse o işten kazanç sağlamazsınız” ifadesinde bulundu.